CULTURA

El Govern confirma que enguany iniciarà la construcció de l'Arxiu Comarcal de les Garrigues, el penúltim que falta a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, recorden a les Borges, en el marc de la Fira de l'Oli, la decisió presa al consell executiu del desembre passat.

Tal com ja es va anunciar l’estiu passat per part de la directora general de Patrimoni Cultural, el Govern té la intenció de licitar i iniciar la construcció de l’Arxiu Comarcal de les Garrigues aquest 2019. Així ho han confirmat aquest dissabte, 19 de gener, el president de la Generalitat, Quim Torra, i la consellera de Cultura, Laura Borràs, que han recordat l’acord de govern pres al comitè executiu del mes de desembre, segons el qual s’autoritza el departament a que col·labori amb l’Ajuntament de les Borges per finançar el projecte per un import de 2,4 milions d’euros.

“Avui, aprofitant l’avinentesa de la Fira de l’Oli i la visita del president, hem fet aquest anunci davant els alcaldes de la comarca”, ha dit Borràs, que ha situat el futur equipament “entroncat amb un projecte ambiciós de la Generalitat republicana que va visualitzar una xarxa d’arxius comarcals pel país i que va quedar brutalment estroncat per la guerra i pel franquisme”. La Xarxa d'Arxius Comarcals va ser plantejada i començada a executar per la Generalitat a partir de l'any 1932, amb Agustí Duran i Sanpere al capdavant. Sota el franquisme, va ser substituïda per una organització arxivística de base provincial. “Necessitem aquesta xarxa robusta d’arxius comarcals, que nosaltres entenem com una xarxa única d’arxius nacionals a partir de nodes interrelacionats”, ha conclòs la consellera.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha admès que l’arxiu “era un deute pendent i que, finalment, li donem solució”. “Ho hem de veure no nonés com un edifici on es conserva una part del patrimoni que s’ha generat a la comarca, sinó com un centre cultural”, ha explicat Torra, i ha insistit que “un arxiu mai no és per mirar cap al passat sinó cap al futur”.

El de les Garrigues i el de l’Alta Ribagorça són els dos únics arxius comarcals que falta per fer a Catalunya, a més del del Moianès –comarca constituïda l’any 2015– i el provincial de Barcelona, de competència estatal. Actualment, la Xarxa d’Arxius de Catalunya està formada per 38 equipaments i un centenar de professionals que hi treballen.

Dos anys d’obres
El futur equipament, que està projectat al solar de l’antiga caserna de la Guardia Civil, ha estat dissenyat i redactat per l’arquitecte municipal Lluís Guasch d'acord amb els criteris constructius de la Direcció General del Patrimoni Cultural, i es preveu que es construeixi durant un període de 24 mesos. Si es liciten les obres durant el primer trimestre del 2019, per tant, podria obrir portes cap a l’estiu de l’any 2021.

Es retorna, així, a l’escenari que hi va haver a finals del 2010, quan el govern de la Generalitat, mitjançant el conseller Joan Manuel Tresserras, va donar llum verda a una subvenció de 2,7 milions per a la construcció de l’Arxiu, que aleshores es preveia erigir al solar de l’antic escorxador, a l’avinguda Jaume I. L’Ajuntament, encapçalat per Miquel Àngel Estradé, havia aprovat la cessió gratuïta del terreny al departament de Cultura l’abril d’aquell mateix 2010 i es preveia iniciar les obres a la primavera per tenir-les enllestides el 2012.

Paralitzat pel 155
Després d’anys d’estancament i de diversos intents de tornar a introduir alguna partida als pressupostos de la Generalitat, l’octubre del 2017, el conseller de Cultura Lluís Puig havia d'anar a les Borges a presentar el projecte públicament i en persona. La convulsió política arran de la declaració d’independpencia, però, va fer que es cancel·lés la presentació, que va quedar anul·lada ‘sine die’ per l'aplicació de l'article 155 i la destitució del Govern.

Amb el compromís de la Generalitat per iniciar finalment la construcció, es preveu que en les properes setmanes es faci una presentació pública del projecte per part de l’Ajuntament de les Borges, segons ha explicat l’alcalde, Enric Mir, a SomGarrigues.