COMARCA

Crit d'alerta de Talma en la protesta de les entitats socials a Lleida

Més de mil persones han assistit a la manifestació davant la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida per reclamar un increment de les ajudes a les entitats que donen feina a persones amb discapacitat.

Vuitanta membres de l'associació garriguenca Talma han assistit avui al matí a la manifestació convocada per la federació d'entitats socials de Lleida ALLEM davant la Delegació del Govern de la Generalitat a Lleida, en protesta per la "precària situació financera del sector", amenaçada recentment per l'augment del Salari Mínim Interprofessional, que suposa un increment considerable dels costos de personal per part d'aquestes entitats, i pel fet que des de fa deu anys que les ajudes estan congelades, fet que ha derivat en una situació econòmica crítica. La concentració ha tallat l'Avinguda Catalunya durant uns minuts, quan s'ha procedit a llegir un manifest.

ALLEM xifra en 1,5 milions d'euros l'import amb què hauran d'incrementar les nòmines dels treballadors aquest any. La directora de l'Associació Talma, Rosa Ticó, recorda que "els centres no tenim ànim de lucre i la nostra funció és generar ocupació per a persones que no podrien tenir un futur a l'empresa ordinària, atesa la seva discapacitat" i adverteix que "si puja el salari mínim, els centres especials de treball hem d'incrementar la nostra part d'aportació i aquest fet ens porta a una situació econòmica insostenible".

Pla de xoc

Fins al desembre de 2018 el salari mínim interprofessional era de 735,9 euros. Amb l'increment de l'SMI la xifra ha passat a ser de 900 euros. Des de l'Associació Talma asseguren que "no tenim marge per repercutir aquest increment en els preus dels nostres productes, ni podem augmentar la productivitat dels nostres treballadors, atesa la seva especial situació, i per aquest motiu sol·licitem a les administracions un pla de xoc per fer front al col·lapse". L'increment de la despesa que Talma haurà de fer front oscil·la entre al voltant dels 50.000€ i, per aquest motiu, Ticó adverteix que "la situació no només afecta els CETS si no que la repercussió serà global en el conjunt de l'entitat i s'haurà de fer front a reajustaments de totes les despeses i les tarifes. En aquest sentit, l'Associació Talma vetllarà perquè les institucions i les empreses locals comprenguin la situació i s'arribi a un acord favorable per les dues parts, sense rescindir contractes que puguin repercutir a la pèrdua de llocs de treball si l'Associació es queda sense demanda de serveis".

Amb l'objectiu de recollir el màxim d'adhesions, les entitats han redactat un manifest amb què recullen adhesions per tal de sensibilitzar l'opinió pública al respecte i sol·licitar l'activació d'un pla de xoc per evitar la desaparició d'aquests centres, fet que significaria l'exclusió social de col·lectius molt vulnerables.

Mobilitzacions i primeres reaccions insuficients.
Després de que les entitats socials féssin els primers contactes amb el Govern i partits polítics, la setmana passada el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, anunciava una partida extraordinària de 7,5 milions d'euros extres per subvencionar els Centres Especials de Treball. Davant aquests fet, les entitats socials han manifestat una oposició a aquest plantejament"malgrat que s'ha venut com una solució als mitjans de comunicació i que la resta ho ha de posar el govern espanyol, aquest import és menys del 10% necessari per fer front a la pujada del 22% que comporta aquest augment de l'SMI. Continuem en una situació crítica i algú ens ha de donar una solució. Portem massa temps oblidats" conclouen els portaveus de les entitats.

La concentració d'avui a Lleida s'ha afegit a la resta de mobilitzacions que hi ha hagut arreu del territori català convocades per la Federació AEES DINCAT que agrupa a tots els Centres Especials de Catalunya. Es preveu que les entitats es continuïn mobilitzant fins que no s'aconsegueixi una resposta per part del Govern que doni resposta a la crítica situació dels centres.