SALUT

Els ajuntaments ja poden demanar els desfibril·ladors

Vuit pobles garriguenca l'esperaven des de feia dos anys, quan la Diputació va anunciar que en distribuïria 231 i cobriria així tots els municipis.

(foto: Diputació de Lleida)

La Diputació de Lleida ha adquirit, per 687.957 euros, 240 desfibril·ladors per subministrar-los a aquells ajuntaments que encara no l'han rebut. A les Garrigues són vuit els pobles que l'esperen, un retard que la Diputació atribuïa al procés de compra agregada iniciat amb l'Associació Catalana de Municipis. Els ajuntaments rebran aquests dies la informació per poder fer les seues sol·licituds.

El febrer del 2017, la Diputació de Lleida va anunciar que durant aquell mes distribuiria 231 desfibril·ladors per tal que, així, cada poble de la província en tingués un. Un any i mig després, vuit municipis garriguencs (la Floresta, els Omellons, l'Espluga, Fulleda, Tarrés, Vinaixa, la Pobla i els Torms) restaven a l'espera de rebre'l. Alguns, després d’aquell anunci de la Diputació, havien aturar la compra de desfibril·ladors pel seu compte i després es van troben que no arribaven. Alguns municipis on ja n'hi ha, com la Granadella o Juneda, n'havien demanat un altre i també estaven a l'espera.  

Des del 2010
La majoria de desfibril·ladors que existeixen avui a les Garrigues es van instal·lar entre els anys 2010 i 2015, gràcies en bona part als ajuts de la Diputació a aquest efecte. A principis del 2017, un 60% dels municipis de la comarca disposava d'un aparell i durant aquell any se'n va instal·lar algun altre, fins als 25 actuals. La majoria es troben a l'exterior dels ajuntaments o dels consultoris mèdics.

Fàcils d'utilitzar
Els desfibril·ladors són lleugers i senzills d'utilitzar, pensats perquè la majoria de persones puguin fer maniobres de reanimació sense formació prèvia davant d'un cas d'aturada cardíaca. En tot cas, els professionals insisteixen que, desfibril·lador a banda, la trucada al 112 no deixa de ser fonamental.