TURISME
- Cervià de les Garrigues

El potencial de l’oleoturisme, a debat en una jornada a Cervià

La necessitat de fer front a l’èxode rural va planar en totes les intervencions dels ponents. Hi van assistir 60 persones, en una sessió que es va allargar tres hores.

L’acte es va fer a la Sala i es va allargar tres hores. FOTO: Xavi Minguella

L'associació cultural El Cérvol va organitzar, el 16 de febrer, una taula rodona a Cervià sobre les oportunitats que pot representar el turisme vinculat a l'oli en el desenvolupament de la comarca. La taula, moderada pel periodista Miquel Andreu, de SomGarrigues, va comptar amb les intervencions de Magda Garret, tècnica d'oleoturisme de la cooperativa i l'Ajuntament d'Arbeca, Mario Urrea, alcalde de Torrebesses, Enric Dalmau, president de la DOP Les Garrigues, Mercè Rubió, alcaldessa de Cervià i Natàlia Macià, empresària del sector del màrqueting i descendent de la mateixa localitat, davant un públic d'unes 60 persones, que va aguantar les tres hores que va durar la sessió.

La importància del valor afegit
Tot i algunes diferències entre els ponents, la taula va mostrar un consens sobre la necessitat de dotar l'oli de valors associats com el paisatge, la gastronomia, el patrimoni o la salut, que siguin porta d'entrada a una millor comercialització del producte i, de retruc, a la generació de serveis paral·lels d'atenció al visitant. Igualment, va planar en totes les intervencions l'amenaça del despoblament, especialment acusat a les Garrigues, on des del 2009 es perd població un any rere l'altre [v. SomGarrigues, 495]. En aquest sentit, Dalmau va remarcar que "allà on l'agricultura és rendible no hi ha despoblament" i va remarcar "la importància del reg de suport". Per la seua banda, Garret va exposar que, en dos anys, a l'oficina de turisme d'Arbeca s'ha passat de fer 50 tastos d'oli a 1.000 i va insistir en la necessitat de posar preu a les activitats. Urrea va posar l'èmfasi en la cooperació i mancomunitat entre pobles. Rubió va exposar les mancances estructurals de Cervià i Macià va oferir algunes pinzellades tècniques per rendibilitzar l'impacte de la promoció en el món de les xarxes socials.