POLÍTICA
- Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges renova el segell de transparència Infoparticipa

El consistori el va aconseguir per primera vegada el 2017, tot i que el 2015 havia anunciat que ja el tenia.

L'Ajuntament de les Borges Blanques ha renovat el segell de transparència Infoparticipa 2018 que atorga anualment, des de fa 6 anys, el Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El guardó és un reconeixement a les bones pràctiques que es posen de manifest als webs de les administracions públiques locals de Catalunya (ajuntaments, consells comarcals i diputacions) i que destaca les que compleixen amb les seves obligacions de transparència en base a un seguit d’indicadors establerts per la UAB. 

En aquesta ocasió, el web de l'Ajuntament de les Borges, que és el tercer any consecutiu que rep el segell, ha obtingut una puntuació del 90% d’indicadors acomplerts, una mica més que el 86,5% de l'any passat. El guardó el van recollir ahir en un acte al rectorat de la UAB l’alcalde Enric Mir i la regidora de Participació, transparència i bon govern, Maria Fusté.

Segons les dades de la UAB, en aquesta edició un total 110 administracions han rebut distincions (entre guardons i mencions), 102 de les quals són ajuntaments, hi ha 5 consells comarcals i 3 de les 4 diputacions catalanes, totes menys la de Lleida. Aquesta xifra suposa que només un 10,8% dels ajuntaments dels 947 municipis que hi ha a Catalunya obtenen els segells i el 79% ni tan sols aproven l'avaluació realitzada. Cal recordar que el segell avalua 52 indicadors i se n’han d'aprovar un mínim del 75%.

Anunci erroni
El maig de 2015, quatre dies abans de les eleccions municipals, l'Ajuntament de les Borges va anunciar que el web municipal havia aconseguit el Segell Infoparticipa. En les anteriors setmanes s'havien anat implementant nous apartats al portal fins a assolir el 51% de compliment dels indicadors. Per tenir el distintiu, però, un municipi de les dimensions de les Borges havia d'arribar a més del 85%; per això, des de la mateixa UAB es van posar en contacte amb el servei de premsa del consistori per exigir una rectificació de l'anunci. Segons fonts de la universitat, el servei de premsa de l'Ajuntament hauria admès l'error i va modificar lleugerament la notícia publicada al web municipal (es va canviar l'expressió "ha aconseguit el Segell" per "ha aconseguit l'aprovat al Segell", categoria, la de l'aprovat, que tampoc existeix com a tal als barems del Laboratori).

De la rectificació, però, no se'n va fer cap difusió. De fet, al debat electoral entre candidats dels diferents partits que tenia lloc l'endemà al Pavelló de l'Oli, la regidora Maria Fusté -avui responsable de l'àrea de Participació, transparència i bon govern- va intervenir expressament per assegurar que l'Ajuntament sí que tenia el Segell Infoparticipa. Finalment, la primavera de 2017, el consistori sí que havia assolit el 86,5% de compliment dels indicadors i, per tant, va rebre el segell