EDUCACIÓ
- Juneda

Nou projecte d’educació viva a la Manreana de Juneda

Amb una ràtio de 5-6 infants per acompanyant i pensada fins als 6 anys d’edat, l’Escoleta del Mas arrencarà al setembre. Seran dos projectes similars a la comarca.

L’Escoleta del Mas aprofitarà les possibilitats educatives de la granja escola. FOTO: B.F.

La comarca comptarà el pròxim curs, 2019-2020, amb un nou projecte de pedagogia activa o educació lliure, l'Escoleta del Mas, a les instal·lacions de la granja escola La Manreana, al terme de Juneda. Aquest nou espai educatiu està pensat per acollir un màxim de 12 infants, d'edats compreses entre l'inici del caminar i els 6 anys i repartits en dos grups, un fins als 3 anys (grup Niu) i un dels 3 als 6 (grup Cau).

Equip psicopedagògic
Cada grup l'acompanyarà una mestra i un auxiliar procedent d'un equip psicopedagògic en què hi ha una psicòloga, un fisioterapeuta especialitzat en infants i la coordinadora pedagògica del projecte, Belén Franquet. Franquet destaca, precisament, l'existència d'aquest equip, que ja havia treballat conjuntament a La Manreana,  a l'hora d'aportar "maduresa de base" a l'Escoleta del Mas i el fet que tot el personal estigui format en l'àmbit de la pedagogia activa, holística i d'educació en la natura. I és que l'educació en la natura, o escola bosc, és un dels dos pilars bàsics del projecte, basat en el joc lliure o aprenentatge autogestionat. L'altre pilar és la pedagogia activa, és a dir, aprendre a través de l'experiència vivencial que, en aquest cas, pivotarà molt sobre les possibilitats que ofereix la mateixa granja escola de La Manreana, com fer hort, treballar la llana de les ovelles, etc. La jornada es complementa amb jocs i aprenentatges a les sales anomenades "refugis", principalment a l'inici i al final de la jornada, pensada de 9 a 1 del migdia o amb l'opció de fins a 1/4 de 5 de la tarda, amb menjador amb carmanyola a càrrec de les famílies. Tot i que es tracta de projectes no homologats per la Generalitat, Franquet indica que "assolim, i superem, el currículum d'educació infantil, i ho fem de manera vivencial i emocional". 

El grup Niu, ple
Les inscripcions a l'Escoleta del Mas estan obertes fins al 5 de maig, amb preu especial de matrícula fins al 30 d'abril. De moment, però, per al grup de fins als 3 anys ja s'han tancat les 5 places disponibles i per al grup Cau n'hi ha 7 de cobertes i, al tancament d'aquesta edició, 5 de lliures.

Juneda i Tarrés
L'Escoleta del Mas s'afegeix a un altre projecte d'escola bosc que neix aquest pròxim curs a la comarca. Es tracta d'A Cau de Bosc, una iniciativa amb seu a Tarrés, població que va perdre l'escola el 1979, i on, en aquest cas, el "recinte" és el mateix entorn natural del poble, a més d'una sala refugi habilitada a l'actual edifici del Sindicat [v. SomGarrigues, 498].