POLÍTICA
- Alcanó , Llardecans , Sunyer

Sunyer i Llardecans s’afegeixen a Alcanó i organitzen primàries obertes

En ambdós pobles de les Històriques ja s’havia utilitzat fa anys aquest sistema que ara ha reeixit ja que no s’albirava la conformació de cap llista electoral.

Fa un any i escaig, el 20 de març de 2018, el filòsof Jordi Graupera organitzava una conferència al teatre Victòria de Barcelona per tal de presentar a la societat barcelonina una proposta de primàries obertes amb l'objectiu d'escollir de forma directa la conformació d'una llista independentista per a la ciutat comtal. La idea va rebre el suport i l'empara de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i la llavor plantada per Graupera ha acabat germinant en un reguitzell de candidatures sota el paraigua Primàries Catalunya en un bon nombre de localitats del Principat; sense anar més lluny, a les Borges, on els ciutadans de la capital garriguenca han tingut l'opció d'escollir els representants de la llista electoral batejada com a Borges per la República - Som Primàries d'entre tots els candidats presentats.

Alguns sectors de la societat catalana han titllat la iniciativa de Primàries de boutade però el cert és que a les Garrigues, l'idil·li amb les primàries es manifesta clarament a Alcanó, on les del 26 de maig seran les novenes eleccions municipals en què s'utilitza un sistema de primàries obertes molt peculiar. Com a novetat, a Sunyer i Llardecans també han decidit engegar el mateix sistema que s'empra a Alcanó; en ambdós pobles ja hi havia precedents d'ençà de la reinstauració de la democràcia l'any 1978. En el cas de Sunyer i Llardecans, la voluntat d'organitzar unes primàries no ha sorgit de la reclamació d'un major anhel democràtic sinó com a conseqüència de certa desídia dels ciutadans, ja que no s'albirava la conformació de cap llista electoral. Sigui com sigui, l'opció de les primàries obertes creix a les Garrigues històriques i caldrà veure si, a poc a poc, van fent forat a la resta de la comarca.

"No em voteu!"
El concepte de primàries obertes per escollir els representants municipals va intrínsecament lligat a la manera de fer d'Alcanó. En les primeres eleccions democràtiques després del franquisme, l'any 1979, els veïns i veïnes d'Alcanó ja van optar per aquest sistema per tal de triar qui ocupava la plaça de l'alcaldia i de les diferents regidories. Després d'aquestes, van venir dues eleccions, les del 1983 i 1987, en què es va optar pel mètode electoral estàndard, presentant llistes tancades, però l'any 1991 va tornar a recuperar-se el sistema de primàries i, des de llavors, s'ha anat duent a terme ininterrompudament durant 28 anys, corresponents a set legislatures. L'actual alcalde del municipi, Sebastià Ricart, que ja ha confirmat que no repetirà, explica els passos que se segueixen a Alcanó per tal de dirimir el nou Ajuntament: "Primer es passa casa per casa una papereta per cada persona empadronada major d'edat, allí cadascú pot apuntar-hi el nom que vulgui, fins i tot d'algú que no estigui empadronat però tingui una relació continuada amb el poble, s'hi senti implicada o tingui ganes de treballar per Alcanó.

Després, els presidents de les diferents associacions del poble s'encarreguen del recompte. Llavors és el torn de l'Ajuntament sortint, que es reuneix amb els deu candidats  més votats i els proposa formar una llista unitària que concorrerà a les eleccions. Si algú s'hi nega passa l'opció al següent, i així fins a aconseguir les cinc persones que conformaran el nou Ajuntament", conclou Ricart, que confessa que fins al darrer moment ha rebut propostes per entomar una quarta legislatura consecutiva, encara que ho ha rebutjat. "He fet campanya perquè no em votin" explica el batlle amb to de broma. Segons Ricart, el poble està molt a favor del sistema de primàries però reconeix que també li planteja alguns dubtes. "Et pots trobar en un ajuntament on la persona més votada no té afinitat amb la resta i això podria provocar una situació incòmoda dins de l'equip de govern". Pel que fa al paraigua electoral pel qual opta la llista, Ricart explica que a l'haver-hi només cinc regidories i ser candidatures nominals, cadascú pot afiliar-se o no al partit que cregui convenient. 

Noves primàries
A Sunyer i Llardecans, el sistema de primàries obertes que s'ha plantejat per les eleccions municipals d'enguany té una estructura molt semblant al d'Alcanó. Anys enrere, ja s'havia utilitzat aquest sistema, i ara s'ha recuperat, ja que no s'albirava una candidatura clara per tal de comandar el poble els propers quatre anys. Isaac Beà, alcalde de Sunyer els darrers quatre anys, confirma que ja s'ha posat en marxa el procés de primàries, mitjançant el mateix sistema que s'empra a Alcanó. A Llardecans el passat dimecres 3 d'abril, en una reunió de poble, es va decidir tirar endavant la mateixa proposta. Està previst que aquest dissabte, 6 d'abril es faci efectiva la votació dels candidats i, en la setmana entrant, se sàpiga la llista resultant del procés.