COMARCA
- Les Borges Blanques

Presenten el nou logo del pa de ronyó

L'Ajuntament de les Borges Blanques amb la participació del Gremi de Forners de Lleida ha presentat aquest diumenge el nou logo del pa de ronyó. Es tracta d'una imatge que a partir d'ara utilitzaran tots els forns elaboradors d'aquest producte, típic de les Garrigues. Aquesta iniciativa respon a la necessitat d'unir esfoços per promocionar el producte de forma conjunta i així lluitar per aconseguir l'IGP (Indicació Geogràfica Protegida) que atorga la Unió Europea, un distintiu de qualitat, que d'aconseguir-lo, suposaria "reconeixement i bona imatge, un augment de les vendes i la recuperació d'alguns dels forns que han tancat a la comarca en els darrers anys". Així ho ha manifestat el president del Gremi de Forners, Manel Llaràs, qui ha avançat que en uns 15 dies, es presentarà tota la documentació -que s'ha encarregat de gestionar l'empresa Innopan- al Departament d'Agricultura i que es preveu en uns sis mesos es compti ja amb el vist-i-plau per poder començar a comercialitzar sota aquesta marca.

Cal recordar que la lluita per la IGP va néixer en el marc de la Fira de l'any passat quan el consistori i el Gremi van signar el conveni de col·laboració per tal d'iniciar-ne els tràmits.

Per la seva part, l'alcalde de les Borges, Miquel Àngel Estradé ha subratllat que l'IGP del pa de ronyó ha de servir també com un reclam turístic. "Tenim un producte excepcional que farà que la gent que vulgui comprar-lo vingui a la nostra comarca". Així mateix, tenir l'IGP és per Estradé una manera de formar part d'un club selecte de productes de qualitat ja que diu el pa de ronyó s'inclouria en el catàleg de productes que la Generalitat de Catalunya promociona arreu del món.

Actualment, a les Garrigues hi ha cinc forns que elaboren aquest pa: els forns Capell, Rosselló i Fusté de les Borges Blanques, el forn Casa Mariana de Cervià de les Garrigues i el forn Montserrat de Fulleda.

Tal i com explica Manel Llaràs, el procés d'elaboració d'aquest producte és completament artesanal. Així mateix, el procés de cocció és molt particular atès que només es poden utilitzar forns de sola de pedra que es denominen de tipus "moruno" (forn mil·lenàri). La llenya es crema damunt de la sola i quan la flama és viva és quan s'introdueix el pa.

Enguany com a novetat, tast de pa de ronyó

En el marc de la Fira ha tingut lloc un tast del pa de ronyó a càrrec d'Innopan, el Centre de Difusió Tecnològica del Sector Flequer, el primer tast guiat de pans que aquesta institució fa a Catalunya. Anteriorment s'havien fet tastos a Granada i a Teruel. El típic pa garriguenc s'ha maridat amb els tres olis guanyadors: l'oli fruitat verd amarg de la Cooperativa Sant Isidre i Secció de Crèdit SCCL, l'oli fruitat verd dolç del Molí dels Torms, SL i l'oli fruitat madur del Camp i Secció de Crèdit de Bellaguarda SCCL.

El Panell de tast d'experts en pa d'Innopan neix fa tres anys amb l'objectiu de ser una eina, per una banda, pel desenvolupament de projectes d'investigació propis del centre, i de l'altra, per atendre les demandes de les diferents empreses del sector.

Més de 8.000 unitats de pa de ronyó despatxades

Durant els tres dies de la Fira s'han venut més de 8.000 unitats de pa de ronyó. Els 5.000 que s'havien preparat per al certamen es van esgotar el dissabte al voltant de les 19.00 hores.