MEDI AMBIENT

Reclamen un pla d’usos per a l’espai natural dels Bessons

Cinc entitats denuncien que, 27 anys després de la declaració com a espai natural, les institucions no hagin fet “pràcticament res” per defensar i difondre el paratge.

Una de les parades de la caminada reinvidicativa.

El Centre Excursionista Borges-Garrigues, l'Ateneu Popular Garriguenc, l'associació de defensa del patrimoni natural La Banqueta, el club ciclista Colla la Pedalada i Boira Experience insten l'Administració a implicar-se "d'una manera real" en la defensa i conservació de l'espai d'interès natural (EIN) dels Bessons, situat entre els termes de les Borges, Juneda, Cervià i Castelldans. Per les entitats, aquesta implicació passa per la redacció d'un pla d'usos i gestió específic que delimiti definitivament les fronteres de l'espai d'interès i reguli totalment les activitats que s'hi poden desenvolupar, "tal com s'ha fet en la major part d'espais d'interès natural del país". Així ho van expressar el passat dissabte 27 d'abril en el marc de la caminada reivindicativa que organitzaven, per cinquè any consecutiu, en aquest indret emblemàtic de la comarca. La seixantena de participants va recórrer aquesta vegada la part sud del massís, per la zona de la Vallseca.

Inacció institucional
Els Bessons van ser declarats espai natural per primera vegada el 1992, el 2001 van ser catalogats com a ZEPA i, després, es van ampliar com a Xarxa Natura 2000 mitjançant un acord de govern de la Generalitat. "Tots aquests pronunciaments tècnics i institucionals a la pràctica representen poca cosa si no hi ha una implicació real", afirmen les entitats. "Malgrat que haguem denunciat en moltes ocasions la degradació progressiva d'aquest paratge i haguem treballat en la defensa i difusió dels valors d'aquest entorn, en els últims 27 anys, des de la primera declaració les institucions no han fet pràcticament res en aquest sentit", lamenten.

Consorci aturat
En aquest sentit, les entitats convocants reclamen també l'activació del consorci que es va aprovar l'any 2011 a l'Ajuntament de les Borges Blanques i que havia d'incloure els quatre consistoris i associacions ambientalistes i esportives. Tot i haver-se'n aprovat els estatuts sense cap al·legació, l'organisme no s'ha arribat a desplegar mai. "Reclamem que es posi en marxa per començar a treballar en la preservació i promoció d'aquest espai important com a refugi de flora i fauna".