PATRIMONI
- Llardecans

Tècnics de l’IEI comencen la primera fase de reconstrucció de l’arc d’Adà

Els treballs duraran un mes i mig i quedaran gravats en un 'time-lapse' per deixar-ne testimoni audiovisual.

(foto: Aj. Llardecans)

Aquest dilluns s'ha iniciat la reconstrucció de l'arc d'Adà de Llardecans. Segons el cap del departament d'arqueologia de la Diputació, Joan Ramon González, el procés constarà de tres fases. En la primera, s'identificaran les pedres, les que estiguin danyades es restauraran i es muntarà l'arc al terra, seguint l'alineació original. En la segona fase es durà a terme una petita intervenció arqueològica on es realitzarà una excavació amb l'esperança de trobar el paviment de la casa d'estructura rectangular de la qual es creu que formava part l'arc. En la tercera i última fase es construirà un motllo de fusta i es plantarà de nou l'arc d'Adà. 

Es calcula que en cada fase del procés hi participaran un grup de 4 o 5 persones que desenvoluparan les tasques de coordinació, restauració, excavació de la zona adjacent i muntatge de l'arc. Durant el procés es realitzarà un time-lapse per visualitzar i deixar testimoni de tot el procés de reconstrucció. Es preveu que els treballs s'allarguin durant un mes i mig, per tant, és possible que l'arc torni estar dret per la festa major del municipi, que se celebra a mitjans d’agost.

L’arc va ser derruït a finals de març i dos mesos després, els Mossos d’Esquadra van detindre un home de Maials com a presumpte autor dels fets.