COMARCA

L'historiador Josep Rubió, premi Olivera d'Or al Garriguenc de l'Any

El cervianenc és autor de múltiples treballs sobre la història de la comarca, especialment del període de la Segona República i la Guerra Civil. Va ser un dels fundadors del Centre d'Estudis de les Garrigues, on va exercir de president dins el 2017.

(foto: arxiu)

El premi Olivera d’Or al Garriguenc de l’Any, que convoca el Consell Comarcal, per distingir les persones o entitats que hagin portat a terme una labor personal o institucional en qualsevol camp de treball o de recerca de caràcter positiu per a la comarca de les Garrigues, ja té guanyador de l’edició d’enguany, l’historiador Josep Rubió i Sobrepere. Així ho va decidir ahir el jurat, format per representants institucionals i de diverses entitats comarcals, reunit a la seu del Consell. 

Rubió, de 51 anys, és llicenciat en Geografia i Història i doctor en Història Contemporània per la Universitat de Lleida i actualment treballa a l’institut Josep Lladonosa, de Lleida. Al marge de l’activitat docent, bona part dels seus treballs s’han centrat en la història de les Garrigues i, en especial, la del període dels anys 30, la Guerra Civil i la repressió franquista. Membre de l’associació cultural El Cérvol, editora de la revista homònima, de la qual ha estat president en dues temporades, Rubió va ser un dels fundadors del Centre d’Estudis de les Garrigues, entitat que va presidir des dels seus inicis l’any 2000 fins el 2017. A part de molts articles i ponències, Rubió ha publicat el llibre “La Guerra Civil a les Garrigues. De la revolució a l’ocupació franquista (1936-1939)”. També és col·laborador habitual del periòdic SomGarrigues.

Conseller de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) des del 2009 i col·laborador del Memorial Democràtic de la Generalitat, Rubió ha participat en nombrosos seminaris i en actes commemoratius sobre la memòria històrica a les Garrigues. El guardó Olivera d’Or es lliurarà a Rubió el dissabte de Festa Major de les Borges Blanques, el 31 d’agost, en un acte en què també es lliura el premi Olivera d’Or al Borgenc de l’Any, per al qual encara no s’ha reunit el jurat.