MEDI AMBIENT
- Les Borges Blanques

Partidaris i detractors de Nova Tracjusa protesten davant del Consell amb motiu de la reunió amb Territori

El Consell promou una recollida de firmes en contra de Nova Tracjusa mentre els alts càrrecs de Territori afirmen que la retirada del projecte només correspondria als promotors.

Imatges de la concentració dels partidaris i detractors de Nova Tracjusa. FOTO:Xavi Minguella

El Consell Comarcal de les Garrigues va demanar ahir al departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat la retirada de Nova Tracjusa, el projecte amb el qual Gestió Agroramadera de Ponent (GAP) vol utilitzar residus urbans com a combustible per assecar purins adequant les instal·lacions que actualment té a la planta de Tracjusa, al terme de Juneda, i que ara funciona amb gas natural. Així ho recull el manifest que es va presentar ahir al matí per la junta de govern de l'organisme comarcal al conjunt del Consell d'Alcaldes i que va estar aprovat per tots els assistents.

El motiu principal de l'oposició al projecte és l'elevat nivell de contaminació existent a la zona. De fet, al mateix manifest es demana al Departament de Salut "que tingui en compte les dades actuals d'emissions a la zona, donades les últimes captures realitzades pels mesuradors, que estableixen que ara com ara se superen els llindars permesos i revisi els seus informes en relació al projecte de Tracjusa, tenint en compte els preceptes establerts per la Unió Europea".

Des del Govern del Consell Comarcal es veu amb preocupació la situació que es pugui generar "en una zona que ja en l'actualitat es veu molt saturada d'emissions per altres plantes existents". En aquest sentit, es posa d'exemple el passat 24 de juliol, quan l'estació de mesurament de la contaminació atmosfèrica que la Generalitat té al pla del Molí de Juneda va registrar la dada més elevada de Catalunya en presència de micro partícules d'entre 2,5 i 10 micres (PM10), superant el valor límit diari de 50mg/m³ establert per llei com el de protecció de la salut humana.

Així mateix, el Consell Comarcal de les Garrigues demana al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació "que encapçali la implantació, a escala nacional i de forma especial per al territori de les Garrigues, d'unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes que ja s'apliquen en altres zones amb la mateixa singularitat i que són mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d'influència."

En la seva intervenció, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, va voler destacar que "des del Consell estem al costat dels ramaders de la comarca i veiem necessari donar una solució a la gestió dels purins, però demanem a la Generalitat que es busquin altres sistemes mediambientalment sostenibles i respectuosos amb la salut de les persones".

A més, Setó va recordar que a les Garrigues tots els grups polítics ja es van posicionar en el seu moment en contra de l'entrada i tractament de residus d'altres comarques, concretament quan es va intentar tirar endavant un projecte d'abocador al municipi de Juncosa de les Garrigues amb residus vinguts d'altres indrets. Cal recordar que en el cas de Nova Tracjusa, dues terceres parts dels residus que s'utilitzarien vindrien de fora de les Garrigues i de fora del Pla d'Urgell.

En aquest sentit, el mateix Consell també promou una recollida de firmes per tal de reforçar la posició en contra del projecte i per això ha fet arribar als diferents alcaldes un document, que demana difondre als llocs públics de cada població, perquè els ciutadans que ho desitgin puguin adherir-se al manifest. Alguns ajuntaments, com el de l'Albagés, ja havien iniciat aquest procés com a mesura de pressió contra el projecte de Nova Tracjusa.

Reunió amb alts càrrecs de Territori
Ahir a la tarda, a partir de les 8 del vespre, es va celebrar al Consell Comarcal una reunió per tractar aquesta qüestió amb la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, la subdirectora general de Prevenció i Control de la Contaminació Atmosfèrica, Isabel Hernández, la directora dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, Dolors Tella, la subdirectora regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto, a qui els representants del Consell Comarcal traslladaran el posicionament aprovat al matí.

Amb motiu de la reunió, la plataforma Aturem la incineradora de Juneda va convocar una concentració a l'exterior de la seu del Consell per demanar també la retirada del projecte. Per la seva banda, GAP va respondre amb una altra convocatòria, en aquest cas de suport al projecte, repetint, així, l'escena de fa dos anys, amb retrets i protestes per ambdues bandes.

Mercè Rius, va recordar que el 12 de juny, Territori i Sostenibilitat va aprovar la proposta de resolució provisional per la qual s'atorgava l'autorització mediambiental amb declaració d'impacte ambiental al projecte que promou Tracjusa, d'acord amb els informes favorables dels departaments d'Agricultura i Salut. Actualment, està obert el període d'al·legacions contra aquesta resolució provisional.

Rius va descartar posar un termini perquè el departament pugui emetre una resolució definitiva davant la complexitat que suposar haver de notificar a les diferents parts que van presentar més d'un miler d'al·legacions al projecte en un primer moment. Un cop les diferents parts reben aquesta notificació, disposen de quinze dies per al·legar respecte a la resolució provisional. Posteriorment, Territori haurà de sol·licitar informes o dictàmens a diferents organismes com poden ser la CHE, l'ARC o l'ACA en relació amb les al·legacions rebudes.

Tot i això, va recordar que la tasca que correspon al departament és la d'"estudiar el projecte i fer-li totes les exigències o demanar-li que compleixi tots els límits que estableix la llei". "Es farà amb el màxim rigor possible a partir de les al·legacions que es rebin per tal de donar la màxima seguretat", ha deixat clar. Mercè Rius també va assenyalar que "no li toca a Territori i Sostenibilitat retirar el projectem sinó que en tot cas si algú l'ha de retirar són els promotors".

A la reunió, un responsable del GAP va defensar davant els alcaldes de la comarca el projecte que promou la cooperativa de ramaders per poder assecar purins a partir de la crema de residus, substituint l'actual sistema d'assecatge a base de gas natural. Des d'aquesta cooperativa de ramaders van criticar "l'ús partidista" que s'està fent del projecte, van lamentar que se'ls "criminalitzi" i van defensar que Nova Tracjusa és un projecte "absolutament imprescindible pel futur de la ramaderia de la zona" i "en cap cas volem perjudicar el medi". Des del GAP van remarcar que el projecte preveu la gasificació de residus per assecar purins i no la incineració, tal com sostenen els detractors.

Al matí, un representant de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda també ha pogut exposar durant el Consell d'Alcaldes que s'ha celebrat els motius, en aquest cas, pels quals s'oposen al projecte de Nova Tracjusa. Els ecologistes han advertit del risc que la crema de residus urbans podria suposar per a la salut dels veïns de l'entorn i han remarcat que el projecte no dóna resposta al concepte d'economia circular', ja que "la crema de residus no permet una segona vida als materials".