DRETS
- Les Borges Blanques

Les penyes de les Borges hauran de comprometre's contra les violències sexistes

És la primera vegada que s'incorpora aquest requisit en el formulari d'inscripció a aquest espai d'oci nocturn de la Festa Major de la capital comarcal.

(foto: Xavi Minguella)

L'Ajuntament de les Borges Blanques va publicar dilluns les bases per a la inscripció de penyes de la Festa Major d’enguany, que se celebrarà entre el 30 d'agost i el 3 de setembre, i hi ha incorporat, per primera vegada, l’obligatorietat d’acceptar un manifest contra les violències sexistes, impulsat per la Comissió de Festes i la Regidoria de Joventut del consistori.

Així, aquelles persones que desitgin tenir un espai a la zona de penyes, a banda de fer la corresponent inscripció (abans del 16 d'agost) amb el formulari habitual, on ja s’exigia el compliment de les normes de respecte als veïns, als accessos a les cases pròximes i als horaris establerts, al reciclatge dels materials utilitzats, a la neteja de la seva caseta, a la preservació de l'ordre intern, a la prohibició de la venda de begudes a terceres persones o al subministrament de begudes alcohòliques a menors, en aquesta edició també s’hauran d'acceptar i complir tres punts que demanen preservar les Borges lliures de sexisme.

Els participants, per exemple, es comprometen a fer visibles les violències sexistes i sexuals, a conscienciar de la coresponsabilitat a l'hora de rebutjar, actuar i denunciar qualsevol manifestació masclista i a promoure “unes festes lliures per a tothom”. Per tant, hauran de denunciar qualsevol agressió sexista que pateixin o que testimoniïn al personal de seguretat i de l'organització, i acceptar que l'organització, davant un episodi de violència sexista, es reserva el dret de cessar momentàniament l'activitat festiva per denunciar l'episodi públicament i activar, si s'escau, el protocol d'actuació d'acord amb les recomanacions del Departament d'Interior de la Generalitat.

L’any passat, la Comissió de Festes i la regidoria ja van promoure la instal·lació d’un “punt lila” a la zona d’oci nocturn de la Festa Major com a espai d'informació, suport i acompanyament per a possibles víctimes d'agressions masclistes. La iniciativa s’afegia a altres accions prèvies de conscienciació. 

Bases de la Cursa de Barques al Terrall
Igualment, dilluns també es van fer públiques les bases per a la cursa de barques al Terrall, que mantenen les normes habituals i que estableixen el 16 d'agost com a últim dia d’inscripcions.