COMARCA
- Les Borges Blanques

El cor Eurídice és el premiat del nou Olivera d'Or al Borgenc de l'Any

La formació coral femenina va complir 25 anys durant el 2018. Les altres candidatures eren Antoni Bresolí, el grup Recerca, Francesc Solans i Enric Vall.

(foto: Xavi Minguella)

El jurat del premi Olivera d'Or al Borgenc de l’Any ha decidit atorgar el guardó 2018 al Cor Eurídice, el cor femení format per una dotzena de cantaires, principalment de les Garrigues, que durant l’any passat va celebrar els 25 anys d’existència. Per commemorar l’efemèride va estrenar el projecte DONA'(m) VEU, que posteriorment donaria lloc a la publicació d'un llibre amb les partitures, premiat en la categoria d'Innovació als Premis Clavé del Cant Coral 2018 i interpretat a l'Auditori Enric Granados el maig de 2019.

El cor Euridice va néixer el 1993 com un espai més de l'Escola Municipal de Música de les Borges, on s'oferia a alumnes i exalumnes la possibilitat de formar un cor de cambra, és a dir, un cor de petit format (d'entre 10 i 20 membres). Inicialment era un cor mixt, de nois i noies, i com a tal va participar el 1994, per exemple, a l'enregistrament del CD de la cantata Fills del segle, del compositor Albert Guinovart. En aquells primers anys va actuar a cicles com Els Clàssics de l'IEI o la Primavera Cultural de les Garrigues, a l'Ateneu Barcelonès o a la Casa Golferichs de Barcelona o a les Jornades Culturals de les Borges del Camp, entre altres, i va fer concerts conjunts amb formacions instrumentals com la Jove Orquestra Simfònica del Conservatori de Berna o l'Orquestra de Cambra d'Agramunt o altres de corals com The Maidstone Youth Singers, el cor Kodaly o el cor Novaura.

A finals dels 90, coincidint amb el trasllat de l'escola de música a l'edifici actual, els pocs nois que hi havia van deixar la formació i aquesta es va consolidar com a cor femení. En paral·lel, vers l'any 2000, va passar a ser una entitat autònoma, amb estatuts i funcionament propi, ja desvinculada del centre i del curs escolar.

Cinc candidatures en total
La candidatura del cor Eurídice per al premi Borgenc de l’Any l’havien presentat l'Orfeó Terrall, l'Associació Amics del Terrall i l'Associació Cultural Terrall, i s’ha imposat a les altres quatre candidatures. Es tracta d’Antoni Bresolí, president del Consell Consultiu de les Garrigues, presentat per l’Aula d’Extensió Universitària; el grup de diables i tabalers Recerca, presentat per l’associació Grums; el professor Francesc Solans, de l’INS Josep Vallverdú, presentat pel Club Tennis Taula Borges i Enric Vall, president del Club Tennis Taula Borges, presentat pel Museu de cal Pauet.

El jurat del premi el formen l’alcalde de les Borges, quatre regidors de l’Ajuntament –que solen ser sempre de l’equip de govern–, el president del Casal d’Avis, els presidents de les dues cooperatives agrícoles, el representant de la delegació de la Cambra de Comerç de les Borges, un membre de la revista Terrall i el premiat de l’any anterior, en aquest cas el Futbol Club Borges.

El guardó serà entregat, juntament amb el de Garriguenc de l'any, que ha estat atorgat a l'historiador cervianenc Josep Rubió, el dissabte 31 d'agost a les 6 de la tarda, en el marc de la 37a Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs. Posteriorment tindrà lloc el pregó de la Festa Major, a càrrec de l'actor, humorista i presentador Fermí Fernàndez.