CARRETERES
- Les Borges Blanques

300.000 camions desviats en un any a l'AP-2 entre les Borges i el Pla de Santa Maria

Divendres, el conseller de Territori, Damià Calvet, va considerar "més favorable" desviar de l'N-240 a l'AP-2 els camions que circulen entre Lleida i Montblanc, l'acord s'hauria de fer efectiu les pròximes setmanes.

Imatge de camions desviats cap a l'AP-2 a l'alçada de les Borges. FOTO:Arxiu

Avui fa un any que va entrar en vigor la prohibició de pas de camions en diversos trams de l'N-340 i l'N-240. La mesura, destinada a reduir la sinistralitat i a millorar la fluïdesa del trànsit, acumula més de dos milions de vehicles pesants desviats cap a l'autopista, segons les dades del Ministeri de Foment a què ha tingut accés l'Agència Catalana de Notícies (ACN). A més, els accidents amb morts i/o ferits greus s'han reduït a la meitat en els trams de carretera sense camions. Tot i això, els Mossos d'Esquadra han denunciat 4.000 transportistes per saltar-se la prohibició -les sancions s'enfilen als 500 euros. Mentrestant, les associacions del transport consideren que la mesura els ha criminalitzat i continuen reclamant que se'ls bonifiqui tot el preu del peatge i no només el 50%.

Durant el primer any amb restriccions s'han comptabilitzat 2,08 milions de trànsits desviats. En concret, 1,3 milions de vehicles corresponen al tram de l'AP-7 entre l'Hospitalet de l'Infant (Baix Camp) i Torreblanca (La Plana Alta); uns 450.000 al de l'AP-7 entre Altafulla (Tarragonès) i Vilafranca del Penedès, i uns 300.000 al de l'AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria (Alt Camp).

Des de l'entrada en vigor de la prohibició, prop de 7.000 vehicles es desvien cada dia de mitjana cap a l'autopista. Segons la mitjana fins al juny, en un dia laborable ho fan 4.361 camions cap al tram de l'AP-7 entre l'Hospitalet de l'Infant i Torreblanca -fins a l'abril el tram bonificat acabava a Peníscola i es va perllongar-; 1.045 es desvien al de l'AP-2 entre les Borges Blanques i el Pla de Santa Maria, i 1.507 camions al tram de l'AP-7 entre Altafulla i Vilafranca.

En tots els casos, les bonificacions per als vehicles de quatre eixos o més són d'un 42,53% per als camions en trànsit i del 50% per als que fan trajectes interns. En el cas de l'AP-2, el recorregut més habitual dels camions desviats és el Borges-Montblanc (90,1%), mentre que el recorregut complert entre les Borges i el Pla de Santa Maria tot just suposa el 5,4%. Al tram nord de l'AP-7els recorreguts més freqüents són Vilafranca-Altafulla (59,6%) i El Vendrell-Altafulla (38,6%), mentre que al sud és l'Hospitalet de l'Infant-Torreblanca, amb el 55,8%.

Prop de 4.000 transportistes sancionats

Mentrestant, els Mossos d'Esquadra han denunciat 4.028 transportistes a qui havien enxampat incomplint la prohibició de pas pels diversos trams de l'N-340 i l'N-240. Això ha comportat que el Servei Català de Trànsit hagi obert 3.108 expedients per infraccions detectades a la carretera N-340 (1.677 el 2018 i 1.431 el 2019) i 920 expedients en relació a l'N-240 (505 el 2018 i 415 el 2019), tots ells iniciats contra transportistes que no s'havien desviat cap a l'autopista tot i estar-hi obligats.

Segons Trànsit, les dades corresponen als expedients iniciats des que la mesura va entrar en vigor -el 2 de setembre passat- i fins al 23 d'agost passat. Això situa la mitjana de conductors denunciats en una mica més d'onze cada dia. Cal tenir en compte que les sancions als transportistes infractors s'enfilen als 500 euros però no comporten la pèrdua de punts del permís de conduir.

Els transportistes de Lleida lamenten que el trànsit comarcal és el que més ha patit

La presidenta de l'Associació de Transportistes de Lleida, Sílvia Llobet, lamenta que el trànsit comarcal és el que ha acabat patint més els costos econòmics de la desviació obligatòria de camions a l'AP-2 entre les Borges Blanques i Montblanc. En aquest sentit, ha assegurat que els pronòstics que van fer quan es va posar en marxa la mesura ara fa un any s'han complert i que pel transportista que passa dos vegades al dia per aquest tram d'autopista li suposa un increment mensual de despesa que pot superar els 400 euros.

Llobet reitera que ells sempre han exigit el "rescat" de l'autopista com a principal mesura per reduir la sinistralitat de l'N-240 i assegura que la bonificació del 50% és insuficient, així com que "no és just que ho acabi pagant un sector que encara no s'ha recuperat de la davallada del 2008". És per això que Llobet demana implicació del Govern, com passa en altres comunitats autònomes, i que en un gest de "bona voluntat" hi hagi una aportació econòmica per tal que el perjudici per al sector del transport sigui menor i s'arribi a una bonificació del 92%. Llobet sí que reconeix però que hi ha hagut una "certa millora" en el tema de la redacció originària del desviament obligatori pel que fa a les entrades i sortides de l'autopista, ja que ara el transportista pot passar pel tram més curt de forma independent al sentit de la marxa.

En relació a un possible canvi de tram bonificat, tal com s'ha plantejat des de la subdelegació del govern espanyol i que aquest passi a ser el que va de les Borges Blanques a Lleida -perquè és on està constatat que a l'N-240 s'hi registra més sinistralitat-, Llobet ha remarcat que és el primer tram que se'ls va acudir a ells per bonificar. Això no obstant, reclama que la bonificació s'allargui fins a la sortida de Soses de l'AP-2 ja que els transportistes que tenen com a destí final la Franja de Ponent, si han de sortir per la sortida de Lleida hauran de fer més quilòmetres per anar a buscar l'A-2 amb el que suposa en desgast per quilòmetres i consum de carburant.

Divendres, el conseller de Territori, Damià Calvet, va considerar "més favorable" desviar de l'N-240 a l'AP-2 els camions que circulen entre Lleida i Montblanc, perquè el tram bonificat entre la capital de la Conca de Barberà i el Pla de Santa Maria és poc "eficient". El conseller va confiar que l'acord per fer efectiva la mesura es pugui formalitzar en les pròximes setmanes.