COMARCA
- Arbeca

El mercat de segona mà continuarà a Arbeca

El contracte entre Ajuntament i organitzadors expirava el passat 13 d'octubre, però les dues parts han signat una pròrroga fins al desembre, durant la qual es vol fer una consulta ciutadana.

(foto: Xavi Minguella)

Ajuntament i organitzadors del mercat d'andròmines i objectes de segona mà que es fa a Arbeca des de l'octubre passat han signat la pròrroga per mantenir el mercat a aquesta població fins a finals de desembre, després que el passat 13 d'octubre finalitzés el contracte. Mentrestant, es preveu organitzar una consulta ciutadana perquè els veïns manifestin si volen que Arbeca continuï acollint-lo. 

Possible trasllat a Juneda
En les últimes setmanes, els responsables del mercat que es fa els diumenges a Arbeca havien valorat l’opció de traslladar-lo a Juneda, disconformes amb les condicions amb què el duen a terme a Arbeca. Reclamaven que el consistori posés punts de llum, d'aigua i tanques i es mostraven queixosos pel canvi d'ubicació a què se'ls va obligar el 8 de setembre arran de la celebració de la marxa de BTT Terra d'Oliveres i per les dificultats d'aparcament a la zona. "Ens tallen alguns carrers on ja no es pot aparcar i en lloc d'habilitar un espai on fer-ho venen els Mossos i multen la gent", lamentaven els responsables.

Per la seua banda, l'equip de govern assegurava que s'havien facilitat les tanques que s'havien demanat "excepte algun dia que no ens ho havien dit", que a l'estiu es va posar un punt d'aigua que fins llavors no existia i que s'havia donat accés a un punt de llum. Així mateix, fonts municipals van explicar a SomGarrigues que sempre hi havia un treballador del consistori al lloc del mercat, "i tot això malgrat que s'han incomplert reiteradament parts del contracte, com excedir-se de l'espai autoritzat, disposar les mercaderies a terra o que a la xurreria que hi ha es venguin productes que ja hi ha als bars", indicaven.

Consulta ciutadana
El contracte del mercat, que era d'un any, finalitzava el passat 13 d'octubre. L'Ajuntament havia proposat als organitzadors una pròrroga fins a Nadal, durant la qual vol celebrar una consulta ciutadana sobre la necessitat de mantenir el mercat o no i per la qual ja hi ha una comissió treballant-hi. Si una majoria de veïns opten per continuar-lo, l'equip de govern assegura que s'adequaran qüestions com un segon punt de llum, per al qual és necessari desplegar una instal·lació. L’acord semblava difícil, ja que els responsables del mercat van estar a punt de traslladar-lo a Juneda. De les converses amb l'Ajuntament junedenc n'havien sortit amb "molt bones sensacions", però finalment han signat la pròrroga a Arbeca, de manera que almenys fins a Nadal continuarà al mateix indret.

Origen a les Borges
El mercat va néixer l'any 2010 a Masia Salat i el 2015, l'Ajuntament de les Borges en va decretar la suspensió al constatar que no tenia autorització ni llicència i va oferir traslladar-lo dins el poble, a la plaça Europa, amb el consistori com a titular però amb gestió privada. Les queixes de comerciants per la venda de material nou i no de segona mà, així com de veïns per molèsties i sorolls, van fer decidir el govern borgenc de suspendre'l la tardor de l'any passat, quan es va traslladar a Arbeca. En aquest municipi es van repetir queixes per sorolls, mobilitat i abocaments a les proximitats del poble, però un grup de dones també va impulsar una recollida de firmes per reclamar que es quedés i que hauria acumulat centenars de suports.