COMARCA
- Les Borges Blanques

El mercat d'andròmines de les Borges es trasllada a Arbeca

Es feia a la plaça Europa des de feia tres anys, després que es fes retirar del complex de Masia Salat, on es va instal·lar l'any 2010.

El mercadet de brocanters i andròmines que es feia els diumenges al matí a la plaça Europa de les Borges Blanques passarà a fer-se a Arbeca a partir del 14 d’octubre, si tira endavant el principi d’acord a què han arribat els gestors i l’Ajuntament d’aquesta població, del qual només falta tancar les tarifes. Segons anunciaven ahir els mateixos paradistes, diumenge que ve es posaran a l’avinguda Francesc Macià, ja que a la plaça Europa s’hi celebra un altre esdeveniment, i el següent ja es traslladaran definitivament a Arbeca.

Últimament, el mercadet havia generat queixes entre diversos veïns de les Borges, ja fos pels sorolls de muntatge a la matinada, ja fos per la brutícia que quedava a la zona -on hi ha un parc infantil- o pels contenidors plens que quedaven al desmuntar. Davant d’aquesta situació, el regidor d’Espais i Vies Públiques de les Borges, Daniel Not, explica que fa mesos que parlaven amb els gestors per canviar d’ubicació i minimitzar així les queixes. El consistori els proposava situar-se a l’avinguda Francesc Macià, on ja es fa quan la plaça està ocupada, “però no els ha interessat”, explica Not. Segons el regidor, no va ser fins ahir que els gestors van comunicar la seva decisió definitiva.

De moment, fins al maig
El contracte entre Ajuntament i gestors es renovava cada mes d’octubre, de manera que el canvi de població coincideix amb el final del contracte. Per la seva banda, l’Ajuntament d’Arbeca aprovarà abans d’acabar l’any una modificació de l’ordenança de parades i mercats que té actualment per donar cabuda a la nova realitat. La intenció del consistori arbequí és que el contracte sigui d’un any, però el primer inclourà una possible suspensió al mes de maig “per no condicionar el futur Ajuntament”, explica l’alcalde, Joan M. Simó, “i que aquest no es vegi obligat a trencar un contracte si no vol continuar amb la iniciativa”.

Segons Simó, els responsables del mercadet es van posar en contacte amb el consistori arbequí fa un any i es va arribar a fer una prova amb una desena de parades per la Fira de Santa Caterina, al novembre. No ha estat fins fa un parell de setmanes, però, que s’han mostrat disposats a implantar-s’hi definitivament. Les parades s’estendran a l’avinguda Montserrat, entre les piscines i el carrer Germanes Dominiques, aproximadament, al perímetre del nucli urbà. “Teníem clar que dins del poble no volíem terrabastall”, explica l’alcalde.

Cinc anys a Masia Salat
Aquest mercadet s’havia començat a fer al complex de Masia Salat l’any 2010, quan es va oferir als paradistes que anaven al Mercat d'Antiguitats i Col·leccionisme de Lleida que aquell estiu havia quedat aturat per la Paeria per fer-ne una redefinició. Un cop reobert el de Lleida com a mercat d’antiguitats estrictament, les parades del del Salat van continuar i no va parar de créixer, bàsicament amb objectes de quincalla i segona mà.

Cinc anys després, el 2015, l’Ajuntament de les Borges va constatar que el mercadet no havia sol·licitat les autoritzacions i llicències pertinents al consistori i en va decretar la suspensió en base a informes municipals i de la Comissió d’Urbanisme de Lleida que, entre altres, alertaven del perill de creuaments a peu de la carretera N-240. Finalment, el consistori va traslladar els paradistes a la plaça Europa, dins del poble, en va esdevenir titular i en va atorgar la gestió a mans privades. 

Queixes pel tipus de producte
En aquests tres anys, l'equip de govern municipal s’havia mostrat sempre satisfet del funcionament de la iniciativa, que acollia entre 60 i 80 paradistes cada setmana, i en destacava que dinamitzava i donava vida al poble, que hi assistien unes 3.000 persones i que disposava de tots els permisos i llicències en regla, cosa que permetia als cossos de seguretat fer el corresponent control i seguiment dels productes que s’hi comercialitzaven.

El control del material ha estat, precisament, un dels punts més polèmics del mercat, ja que no es va arribar a eradicar la venda de productes nous, cosa que generava malestar entre comerços de les Borges, que denunciaven un greuge comparatiu i van portar la queixa al ple municipal. En alguna ocasió, a més, la policia havia denunciat i comissat paranys il·legals de fauna, dels quals n’està prohibida la tinença i utilització. 

En l’últim any, l’espai del mercat s’havia estès al carrer Comerç i al solar de l’hort del Rabasser, després que l’Ajuntament hagués de deixar de fer servir el solar de l’antic Mercat Central, que havia estat ocupant des del 2015 tot i no tenir un acord signat amb els propietaris del terreny.