COMARCA

El pitjor aiguat de les últimes dècades

La pluja caiguda ahir i aquesta nit ha sobrepassat els 250 litres en alguns municipis i ha causat danys importants a la comarca, una de les més afectades de Catalunya.

Ahir va ploure durant tot el dia i, en molts moments, de manera intensa. La persistència de la pluja, per la durada i per la intensitat, va fer que a la nit es comencessin a notar els primers efectes tant a les comunicacions viàries com dins d’alguns nuclis urbans, com va ser el cas, sobretot, de l’Albi, Arbeca o Vinaixa. A l’Albi, l’aigua baixava a raig fet per la plaça de la Vellesa i tot plegat desembocava al pla del Pou, on l’acumulació provinent també del riu dels Gorgs (afluent del Set) inundava baixos de cases i deixava la plaça i parts del carrer Major amb l’aigua quasi fins al primer pis dels edificis. L’aiguat s’ha emportat, a més, una fàbrica situada prop de la llera i ha arrossegat i destrossat cotxes. Des de Protecció Civil s'ha informat que durant la nit, a les Garrigues s'han realitzat 151 trucades als serveis d'emergència, 70 de les quals a les Borges Blanques. 

A Arbeca, a les parts fondes com l’avinguda Montserrat i la zona esportiva i de les piscines també hi va arribar la rovinada i va arrossegar cotxes i contenidors, a més d’inundar baixos de cases. Una situació similar es vivia a Vinaixa, on la carretera d’entrada que creua la via per sota baixava com un torrent. En aquest accés hi ha, precisament, l’escola, on ha cedit quasi tot un mur lateral. També la plaça dels Arbres ha patit danys considerables. A Juneda, l’accés per davall de la via també ha quedat completament inundat, com ha passat en anteriors episodis de pluges, i el riu Femosa s’ha desbordat fins a agafar una amplitud de desenes de metres.

En xifres de pluviometria, provisionals, destaquen Vinaixa amb 271 litres per m2, la Pobla de Cérvoles amb 256, el Vilosell amb 250, la mateixa quantitat que a Tarrés, l’Espluga Calba amb 224 i Cervià amb 191. A les Borges s’hi han registrat 164 litres caiguts, 145 a Juncosa, 143 a Arbeca i Bovera, 141 a Juneda, 138 a Bellaguarda i 124 a la Granadella. L’orografia, però, fa que municipis on potser no ha plogut tant com altres es vegin afectats, en canvi, per l’arribada de l’aigua caiguda en parts més elevades o pel desbordament de rius i rierols. Amb tot, es tracta de l’episodi més intens de pluges com a mínim des del 1994.

Carreteres tallades
A banda dels balanços de danys materials i als camps de conreu (no hi ha constància de víctimes personals), una de les afectacions que aquest matí més s’estan notant és el tall de carreteres. Actualment, a les Garrigues hi ha tallada la C-233 entre Castelldans i les Borges i entre Arbeca i les Borges. Tampoc es pot circular de Castelldans a Lleida, d’Arbeca a la Floresta, d’Arbeca a Mollerussa, de Juneda i Torregrossa a Mollerussa, de l’Albi al Vilosell, de les Borges a l’Espluga Calba, de l’Espluga Calba a Maldà, de les Borges a Cervià –on l’aigua s’ha emportat un tram de carretera– i de Cervià a la Pobla de Cérvoles. Al Vilosell, per exemple, la població es troba incomunicada, ja que no pot circular ni cap a l’Albi –on l’aigua s’ha emportat un tros de pont– ni cap a Vallclara.

L’aiguat va obligar, fins i tot, a tallar l’autopista AP-2 d’Albatàrrec fins a Tarrés durant la nit. Quant a ferrocarril, la línia que passa per la comarca també està inoperativa a causa dels danys soferts entre Vinaixa i Vimbodí. 

Serveis cancel·lats
L’afectació viària ha fet que a primera hora ja s’anunciés la suspensió del transport escolar que presta el Consell Comarcal de les Garrigues. La situació impedeix, a més, que alguns mestres arribin a les escoles on treballen. A Castelldans, Cervià, l’Albagés, Puiggròs, Vinaixa o Torregrossa, per exemple, avui no hi ha classes. A l’Albagés i Puiggròs tampoc es poden prestar els serveis externs del consultori mèdic. D’altra banda, hi ha hagut caigudes i interrupcions de llum a diversos municipis.