COMARCA

Calvet anuncia inversions d'urgència d'entre 5 i 6 MEUR per reparar danys del temporal a les lleres dels rius

Territori avaluarà els desperfectes dels rius de les Garrigues i ho passarà a la CHE perquè actuï d'urgència

El conseller de Territori, Damià Calvet, amb l'alcalde de la Floresta, Jaume Setó, observant els desperfectes dels aiguats, el 25 d'octubre de 2019. FOTO:ACN

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat que es faran inversions d'urgència per reparar danys del temporal en aquells rius de les conques internes la gestió dels quals pertany a l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Seran entre 5 i 6 milions d'euros que s'invertiran sobretot al Francolí, al tram central entre l'Espluga, Montblanc, Vimbodí i Vilaverd. A les Garrigues, es farà una avaluació dels danys als rius Gorgs, Set i Femosa, i com que pertanyen a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), Calvet demanarà a la ministra que també "s'actuï d'urgència per refer la situació", tot i que si hi ha una demora per part de l'Estat, el conseller ha dit que "estem disposats a actuar".

De la mateixa manera que al temporal de l'octubre de l'any passat, Territori té previst invertir d'urgència entre 5 i 6 milions d'euros per reparar danys a l'entorn de les lleres dels rius afectats que pertanyen a les conques internes i que per tant són gestionats per l'ACA. Segons el conseller Calvet, aquesta és la "nostra primera preocupació" i que també traslladaran aquesta necessitat a la CHE perquè faci el mateix amb els rius afectats que pertanyen a la seva conca, és a dir, els de les Garrigues: la Femosa, el Set i el Gorgs. El conseller té previst parlar aquest mateix divendres amb la ministra per demanar-li que s'actuï d'urgència per "refer aquesta situació".

Segons el conseller, en el cas dels danys a les lleres de les Garrigues hi pot haver un "ordre de magnitud inferior" que als de les conques internes però ha avançat que en cas que hi hagi una demora per part de l'Estat a l'hora de fer aquesta actuació d'urgència, el Govern està disposat a fer-ho, sempre que hi hagi un emparament jurídic que ho permeti.

La recuperació se centrarà al tram central del Francolí, entre la Conca de Barberà i el Baix Camp, als municipis de l'Espluga de Francolí, Montblanc, Vimbodí i Vilaverd. Calvet ha explicat que es repararan elements estructurals com els murs i les esculleres, i que també es netejaran els ulls dels ponts i els sediments que hi ha a la llera que han estat arrastrats per l'aigua. En aquest sentit, el conseller ha volgut remarcar i reiterar que no es pot "permetre" convertir els rius en "canalitzacions artificials d'aigua", ja que aquests tenen una funció ecològica que cal conservar.

Inversió de més d'1 milió d'euros per refer el pont del Vilosell

Calvet ha visitat els municipis de les Garrigues més afectats per la llevantada. Ha començat per l'Albi, després ha passat pel Vilosell, la Floresta i Arbeca. El conseller ha explicat que al marge de les lleres dels rius, des de Territori s'actuarà en infraestructures com el pont que dona accés al Vilosell. Es tracta d'un pont de la xarxa bàsica que ha quedat molt malmès i la previsió és actuar-hi "molt ràpidament amb emergència" amb un projecte que també inclogui la millora d'accés al municipi que tindrà un cost d'entre 1 i 1,4 MEUR.

L'alcalde de la Floresta i president del consell de les Garrigues, Jaume Setó, ha explicat commocionat que els municipis de la comarca tenen pocs recursos i que realment serà "molt complicat" retornar a la normalitat a causa de tots els desperfectes que ha ocasionat l'aigua.

Finalment, Calvet ha dit que des del Departament es treballa pel restabliment del transport públic i en qüestions de residus i fins hi tot de topografia, ja que caldrà delimitar les finques perquè l'aigua les ha desdibuixat. El conseller ha recordat que cada departament del Govern està fent la seva pròpia avaluació de danys per la llevantada i que s'agregaran al Consell Executiu de dimarts que ve.

Un milió de la Diputació

El Ple de la Diputació de Lleida va aprovar per unanimitat ahir dijous una partida extraordinària, dotada inicialment amb 1 milió d'euros, que es destinarà a pal·liar els danys materials que va causar el temporal de dimarts en molts municipis de les comarques de les Garrigues i el Pla d'Urgell. Així ho va anunciar el president de la institució, Joan Talarn, que va explicar que els municipis tenen unes urgències sobrevingudes pels aiguats. "Creiem que han de disposar d'aquests diners per cobrir-les", va defensar. La meitat d'aquests diners aniran a inversió i l'altra a manteniment, per tal de poder "aturar el primer cop". Això es farà una vegada els alcaldes hagin fet arribar a la corporació els informes amb les avaluacions de danys concrets i l'abast corresponent.

Aquesta mesura extraordinària – que restarà oberta a una possible ampliació en funció de les demandes- dona una major rellevància a la declaració institucional que va tenir el vistiplau de tots els grups polítics de la Diputació de Lleida i que va llegit Talarn a l'inici del ple. El text expressa el "suport i solidaritat" de la institució vers els tots els afectats, que són tots els veïns dels diferents municipis inclosos dins les comarques afectades per les intenses pluges del 22 d'octubre. La lectura de la declaració va finalitzar amb un minut de silenci en record de les víctimes i desapareguts a Catalunya per aquest episodi meteorològic.

Des de la diputació lleidatana també es va transmetre el suport de la corporació a les persones, empreses i institucions que han patit directament els greus danys i perjudicis econòmics del temporal, i "l'escalf i la solidaritat" als familiars i amics de les víctimes i desapareguts en el temporal esdevingut arreu de Catalunya.
 

Primera valoració al Pla d’Urgell

El Consell Comarcal del Pla d'Urgell ha demanat als seus alcaldes que facin un "treball de camp previ" per determinar l'afectació que ha tingut la llevantada a la comarca. Ha estat en una reunió celebrada aquest divendres a la seu del Consell a Mollerussa en la qual hi han assistit tots els alcaldes de la comarca, tret de l'alcalde de Bellvís i president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. D'aquesta manera l'ens comarcal vol agilitar la feina dels serveis tècnics que estan treballant en les sol·licituds de subvenció del PUOSC, el termini del qual finalitza el 15 de novembre. A la reunió s'ha fet incís en els efectes que ha tingut la llevantada en els equipaments municipals i en les vies de comunicació asfaltades i sense asfaltar.