ECONOMIA

UP denuncia un presumpte frau al consum en l'oli d'oliva verge i verge extra

L'organització agrària ha ofert un tast davant del Carrefour de Lleida per comparar diferents olis que es venen amb aquesta catalogació.

Imatge del tast organitzat per Unió de Pagesos davant del Carrefour de Lleida perquè els consumidors poguessin comparar olis d'oliva verge i verge extra

Unió de Pagesos ha denunciat aquest dimarts la "banalització" de l'oli d'oliva verge i verge extra i un "presumpte "frau al consum" per part d'envasadors, amb la col·laboració de la gran distribució". L'organització ha dut a terme davant del Carrefour de Lleida un tast perquè els consumidors poguessin comparar olis d'oliva d'oferta que es venen com a verge i verge extra. Unió de Pagesos ha recordat que els productors "fa anys que pateixen els efectes de campanyes d'ofertes de preu" per part d'envasadors i la gran distribució, que "converteixen aquest producte en un producte reclam per als consumidors". Això ha comportat que "molts consumidors considerin que preus superiors als 4 euros per litre d'oli d'oliva verge extra ja siguin excessivament cars" quan "aquest era el preu mínim habitual d'aquest producte fa més de deu anys", segons el sindicat.

Unió de Pagesos ha denunciat que, "moltes vegades, no tot l'oli verge i verge extra que es ven amb aquestes denominacions ho és", a la vegada que ha fet una crida a la societat per tal que es recuperi "la valoració d'aquest producte per evitar que es continuï enganyant els consumidors a costa de la pagesia i amb l'únic benefici de la indústria i la gran distribució".

L'organització agrària calcula que la despesa a les llars que passessin de consumir oli d'oliva verge a oli d'oliva verge extra a un preu de 5 euros el litre, "només suposaria una diferència d'entre 5,58 i 11,78 euros anuals per persona". "Amb aquesta mínima diferència, el consumidor disposaria d'un oli d'oliva verge extra de qualitat assegurada, amb tots els beneficis per a la salut i tenint en compte que la seva reutilització també és més sana", segons Unió de Pagesos.