MEDI AMBIENT, PATRIMONI
- Torregrossa

Neix una nova entitat a Torregrossa en defensa del patrimoni natural

'Fem llavor' es presenta avui a la biblioteca. Des de l'estiu ha estat treballant en la redacció dels estatuts per constituir-se legalment i planificant activitats.

La font del Paradell, un dels elements patrimonials que l’associació voldria recuperar. (foto: N. Herrera)

Avui dilluns, 2 de desembre, es presenta a la sala d'actes de la biblioteca Maria Mercè Marçal, de Torregrossa, l'associació Fem Llavor, una nova entitat que neix amb l'objectiu de posar en valor i vetllar pel patrimoni natural del municipi. El grup impulsor, format per sis persones de sensibilitats i edats diverses, d'entre els 30 i els 60 anys, ha estat treballant des de l'estiu en la redacció dels estatuts per constituir-se legalment, planificant possibles accions i organitzant alguna activitat com la que es va fer al juliol dins la Festa del Pou Bo. Ara obrirà l'adhesió de socis per donar cos a l'entitat.

Indrets i activitats
La idea general de Fem Llavor és identificar i posar en relleu el patrimoni natural de Torregrossa, "donar valor a coses que potser tenim molt vistes i a les quals no en donem o ressaltar coses que coneixem poc", explica Bartomeu Buira, un dels impulsors. Sota aquesta premissa, el grup ja té pensats alguns eixos de treball concrets. D'entrada, per exemple, s'ha integrat a la xarxa Canal Viu, un grup d'entitats i ajuntaments en defensa de les arbredes del Canal d'Urgell i el seu entorn. I és que pel terme de Torregrossa passen un tram del Canal Auxiliar o Subcanal i un tram de la Quarta Séquia, la mateixa que passa per Juneda i les Borges. El primer és pròxim al nucli urbà i és un dels punts on Fem Llavor voldria incidir integrant-hi alguns arbres, ja que actualment és un tram encimentat i sense ombra.

Quant a la Quarta Séquia, aquesta passa allunyada del poble, a uns 3,5 km, però hi ha elements com la Font del Paradell, en ruïna, que l'entitat aposta per recuperar i convertir en un indret de repòs semblant a la Font de la Juliana d'Arbeca. D'altra banda, l'Ajuntament ha cedit una antiga caseta del subcanal, que Fem Llavor es planteja també recuperar i fer-hi activitats. En aquest sentit, un altre eix de treball serà l'organització d'actes culturals, ja siguin de poesia, música o art, en aquests indrets.

També dins el nucli urbà
Fem Llavor també vol incidir dins del poble i, per exemple, té previst fer un inventari de tots els arbres existents a places i carrers i divulgar-ne el coneixement a través de l'escola o continuar participant en el projecte que té l'Ajuntament per redissenyar els jardins municipals.