COMARCA
- Les Borges Blanques

Demanen que el Patronat de Fira de les Garrigues compleixi les pròpies normes i es reuneixi més d’una vegada a l’any

El grup municipal Borges per la República recorda que el Consell d'Administració s'hauria de reunir almenys dues vegades. El gerent de l'organisme al·lega que la Fira de l'Oli té un caràcter cada vegada més tècnic i defensa la periodicitat actual.

(foto: Xavi Minguella)

El grup municipal Borges per la República, a l'oposició, denuncia que en els últims anys el Consell d'Administració del Patronat Fira de les Garrigues només es reuneix una vegada a l'any i incompleix, així, les pròpies normes reguladores aprovades l'any 2015 que obliguen a fer com a mínim dues reunions anuals. A més de la irregularitat respecte el funcionament intern de l'organisme, Borges per la República considera que la periodicitat actual indica que tot allò relacionat amb Fira de l'Oli, que es fa al gener, "s'està organitzant, contractant i materialitzant al marge del Consell d'Administració, amb l'opacitat que això representa" i palesa una "manca de voluntat real per part de l'equip de govern de fer balanç de la Fira un cop celebrada", ja que el Patronat ja no es torna a reunir fins el desembre següent, a les portes d'una nova edició.

Per Borges per la República, fer una sola reunió anual equival a "deixar el Patronat sense cap utilitat real" i demana a l'alcalde, en tant que president del Consell d'Administració, que corregeixi la situació. L’any 2016, un cop passada la Fira de l’Oli, la CUP de les Borges ja va fer una reclamació similar i assegurava que l'organisme “no prenia cap decisió” i actuava només com a ens consultiu. 

El gerent del Patronat i regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament, Jordi Ribalta, defensa la periodicitat actual: "Abans els patrons feien aportacions econòmiques, però des de que no és així i que el tema econòmic es va integrar als pressupostos municipals, la finalitat del Patronat ja no és la inicial, no és on es decideix tot i, per tant, quin sentit té convocar-lo més?", es pregunta. "Convoquem al desembre perquè és quan ja tenim moltes coses lligades i al Patronat, bàsicament, s'hi decideixen els premis a les millors iniciatives empresarials, comercials i turístiques", conclou. Per Ribalta, la Fira "cada vegada té un caire més tècnic i allò relacionat amb el programa, les inscripcions, les xarxes socials, els estands o els mitjans de comunicació ho porten els tècnics, amb qui, com a representant polític, ja em reuneixo setmanalment", explica.

Sobre la possibilitat de modificar les normes, que marquen dues reunions anuals del Patronat, Ribalta no descarta fer-ho i adaptar-les a la dinàmica actual d'una de sola, cosa que podria proposar a la sessió convocada aquest dijous dia 12. "Sempre estic obert a atendre idees, crítiques o millores, però durant l'any tampoc no s'ha trucat a la porta per a fer propostes, dir-ho ara és voler començar la Fira de forma negativa", afegeix.

Organisme renovat el 2015
Fins l'any 2014, el Patronat Fira de les Garrigues era un organisme autònom, amb personalitat jurídica pròpia i comptabilitat independent, que tenia l'Ajuntament de les Borges per a gestionar qualsevol activitat destinada a la promoció econòmica, industrial i comercial del municipi i comarca, entre les quals, especialment, la Fira de l'Oli. En aquell exercici disposava d'un pressupost limitat, de 145.000 euros, que es nodria en gran part de subvencions públiques que no es rebien fins mesos després de celebrada la Fira.

Això va portar el consistori a considerar que la tasca del Patronat podia ser "perfectament exercida des del propi Ajuntament" i, en conseqüència, a dissoldre'l i convertir-lo en organització especial sense personalitat jurídica, canvi que va ser aprovat per unanimitat del ple. La nova estructura tenia la finalitat de gestionar el servei de promoció econòmica, industrial i comercial de les Borges i comarca i va ser aprovada definitivament el febrer del 2015. Quedava formada per un Consell d'Administració integrat per l'alcalde com a president, un regidor de cada grup municipal amb representació a l'Ajuntament -un dels quals faria de vicepresident-, un mínim de tres vocals i un patró honorífic, el president del Consell Comarcal, i una periodicitat de reunions de com a mínim dues a l'any, a més de les que el president o una tercera part dels membres poguessin sol·licitar.