CARRETERES
- ACN/Redacció / Alfés , Llardecans , Maials , Sarroca de Lleida , Torrebesses

Territori transformarà la C-12 amb la construcció de carrils dobles

El desdoblament integral de la C-12 de moment es descarta, segons el conseller Calvet, perquè en aquests moments suposaria "una dimensió pressupostària i de projectes impossible d'encaixar" per al Govern.

La C-12 al seu pas per Llardecans. FOTO: Arxiu

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat aquest dijous a Tortosa el pla de millora de la funcionalitat i la seguretat de la C-12 en tota la seva longitud, des de Lleida fins a Amposta. "Tenim l'ambició de transformar-la en una via competitiva amb diverses actuacions immediates i plantejaments ambiciosos a mitjà-curt termini, solucions que necessita el territori perquè hi hagi dinamisme econòmic", ha defensat. L'actuació més rellevant és la transformació de la carretera entre Amposta i Lleida, de 133 quilòmetres, en una via 2+1, amb carrils desdoblats per sentit que milloren la seguretat dels avançaments i eviten els xocs frontals, els accidents més greus. L'any passat en dos d'aquests tipus d'accidents van morir sis persones a Aldover i Xerta. Vuit persones van perdre la vida en accidents en aquesta carretera el 2019.

El programa del 2+1 preveu una inversió de 60 milions d'euros fins al 2025. S'executarà per fases a partir del 2022, quan estiguin redactats i licitats els projectes. Es consensuaran i es treballaran diferenciats en 12 trams -2 al Segrià i 10 a la Ribera d'Ebre, el Baix Ebre i el Montsià-. Es prioritzarà les zones amb més volum de trànsit, ja que les intensitats de vehicles mitjanes varien a la C-12 entre els 2.500 vehicles i els 12.600 vehicles diaris.

Els carrils 2+1 consisteixen a crear un carril addicional en un sentit o altre de la circulació, alternadament, i separar la mitjana amb una infraestructura física. El Departament ha assenyalat que aquest model s'ha aplicat amb èxit a països capdavanters en seguretat viària, com Suècia, França o Irlanda. A Catalunya, el Govern l'està desplegant des de fa uns anys, amb exemples al corredor format per la C-55 i la C-58. "Són costos assumibles i que encaixen per al Govern per millorar tot l'Eix de l'Ebre", ha remarcat Calvet.

Desdoblament al calaix


El desdoblament integral de la C-12 de moment es descarta. Calvet ha defensat que s'ha de mantenir com un projecte de país "a abordar quan toqui" però ha assegurat que en aquests moments suposaria "una dimensió pressupostària i de projectes impossible d'encaixar" per al Govern. "Per això proposem aquest plantejament del 2+1, intel·ligent, possible i que suposa una inversió assumible i que dota de competitivitat, seguretat i comoditat als usuaris del territori", ha dit.

Les darreres actuacions

El 2018 també va ser l’any on es van veure els canvis reals a la carretera C-12 en el tram garriguenc. Els alcaldes de la zona reclamaven mesures urgents a la via després d'un accident al març d’aquell any que va costar la vida a un home de 59 anys, veí de Llardecans. S'hi van acabar construint dues rotondes a Alfés, que s'havien licitat el 2017, i la Generalitat, titular de la carretera, va anunciar al setembre que en faria cinc més a Sarroca, Torrebesses, Llardecans i Maials.