AGRICULTURA
- Redacció / Juneda

Jordi Armengol, president de Tracjusa, nou membre de la Comissió Permanent d'Unió de Pagesos

El junedenc, també responsable nacional de la sectorial d'aviram, va ser escollit ahir durant el 13è Congrés Nacional del sindicat.

Armengol, amb el jersei vermell, a la presentació de la Comissió.(foto: UP)

El junedenc Jordi Armengol és des d’ahir un dels membres de la Comissió Permanent d’Unió de Pagesos, el màxim òrgan de direcció de l’organització agrària. Així es va aprovar durant el 13è Congrés Nacional celebrat aquest cap de setmana a Falset (Priorat), on van participar 132 delegats sindicals d’arreu de Catalunya i unes 500 persones a l’acte de cloenda, que va ser clos pel vicepresident del Govern, Pere Aragonès. 

Armengol, propietari de granges avícoles, és també responsable nacional de la sectorial d’Aviram d’Unió de Pagesos i, des de l’abril del 2019, és president de Tracjusa, la planta de tractament de purins de Juneda on es vol tirar endavant el polèmic projecte d’assecatge mitjançant la combustió de residus. Armengol va agafar aleshores el relleu de Teòfil Camí, que havia estat més de 15 anys al capdavant de la junta directiva de la planta. Així mateix, Armengol és també vicepresident de Gestió Agroramadera de Ponent (GAP), cooperativa propietària de Tracjusa. El president de GAP, Eduard Cau, també està vinculat a Unió de Pagesos, ja que des del 2013 forma part de l’executiva sectorial del porcí.

Comissió reduïda a set membres
Els treballs congressuals van definir els eixos del sindicat per als propers cinc anys, que passen per “impulsar una llei catalana de la cadena alimentària, una organització general del sector productor agrari per fer front a un mercat que no tracta amb equitat el primer esglaó de la cadena alimentària, perquè els professionals siguin el centre del suport de la PAC i per dotar el territori d'una millor governança, és a dir, més participació en les decisions que afecten als agents agraris i rurals”, s’explica des del sindicat.

El congrès va culminar amb l'elecció de la nova comissió permanent nacional, que s’ha reduït a set membres i que serà la responsable d'executar aquests eixos de treball. A més d’Armengol, en formaran part Joan Caball (Alt Empordà), Raquel Serrat (Ripollès), Josep Cuscó (Baix Llobregat), Dani Forcadell (Montsià), Jaume Pedrós (Urgell) i Josep Carles Vicente (Priorat). Al congrés també es van escollir els coordinadors territorials Maria Rosa Calsina (Catalunya Central), Josep Esteve (Àrea Metropolitana), Pere Guinovart (Camp de Tarragona), Joan Guitart (Comarques de Muntanya), Miquel Piñol (Terres de l'Ebre), Narcís Poch (Comarques de Girona) i Josep Sellart (Pla de Lleida).

Tant els responsables comarcals com de les diferents sectorials d’Unió de Pagesos no s’escullen al congrés, sinó que es renoven posteriorment. De moment, per tant, el vinaixenc Ramon Bonet continua sent el coordinador comarcal de l’entitat a les Garrigues i Josep M. Teixidó del Segrià.