AIGUATS, SOLIDARITAT
- ACN / El Vilosell , Juneda

La Riuada Solidària aplega més d'un centenar de persones a Juneda i el Vilosell

Es va fer una recollida de brossa a l'entorn de la Femosa i dues rutes per conèixer els efectes de les pluges

El grup de participants a l'activitat de Riuada Solidària al Vilosell. FOTO:Anna Berga/ACN

La 'Riuada Solidària' a les Garrigues es va estrenar aquest cap de setmana amb dues activitats als municipis de Juneda i el Vilosell. La iniciativa, que té com a objectiu recaptar diners i crear un 'banc d'hores' per ajudar els damnificats per les pluges del passat octubre i del gener, va aplegar més d'un centenar de persones, entre les dues activitats que s'hi van dur a terme. El dissabte a Juneda es van recollir 200 quilos de brossa al voltant del riu Femosa. Per la seva banda, el Vilosell hes va organitzar dos itineraris per conèixer de primera mà l'efecte de les pluges a la part alta dels rius Gorg i Set. Des de 'Riuada Solidària' expliquen que durant els pròxims dos mesos volen incentivar més activitats a tots els municipis de la comarca.

Un dels membres de la Riuada Solidària a les Garrigues, Enric Cañero, va explicar que van demanar consells als membres de la iniciativa homònima del Francolí perquè en un principi no sabien "com tirar-ho endavant". Es tracta d'una iniciativa que té tres eixos. Per una banda, es vol crear un 'banc d'hores', és a dir, trobar gent disposada a donar un cop de mà en les tasques de reparació en l'àmbit que dominin. L'altre eix s'adreça a entitats de la comarca per tal que organitzin activitats que ajudin a recaptar fons per pagar el material d'aquestes tasques de reparació i, per últim, la iniciativa vol posar en contacte els voluntaris amb les famílies que hagin patit danys. Cañero ha afegit que durant els dos mesos vinents, volen continuar promovent activitats i jornades a tots els municipis garriguencs.

Una de les activitats solidàries és la que es va fer dissabte a Juneda, amb el nom 'Voluntaris x la Femosa'. Va consistir en una recollida de brossa entorn del riu Femosa organitzada per l'Associació La Banqueta de Juneda amb la col·laboració de l'ajuntament del municipi. Els voluntaris van recollir uns 200 quilos de deixalles i la jornada va finalitzar amb una visita al Molí de Baix.

Per altra banda, el dissabte i diumenge l'Associació Set de Tosca del Vilosell va organitzar dues jornades de divulgació per conèixer de primera mà l'efecte de les pluges a la part alta dels rius Gorg i Set. Un dels membres de l'entitat, Adrià Masip, va explicar que l'objectiu de l'activitat era aconseguir que la gent "entengui el que ha passat de manera natural" i que també "entengui que si el riu no té l'espai que necessita, aquest té la suficient força per modificar l'entorn". "Si la infraestructura no està ben dissenyada, es veu molt afectada per aquestes grans riuades", deia Masip.

La jornada d'ahir diumenge va ser la més participativa, i va aplegar una cinquantena de persones, entre veïns i participants vinguts d'altres poblacions. Aquesta es va centrar a mostrar els danys que les pluges del passat octubre van provocar a les infraestructures del municipi, principalment als camins, però també als murs que separen els camps de conreu. "Són llocs on el riu ha sortit de la seva llera natural i ha ocupat el camí" recordava Masip. Així mateix, va afegir que hi ha alguns camins que ja s'han refet "a cop de màquina", encara que n'hi ha d'altres que si no s'arreglen "es quedaran així".

Un dels participants, Gumer del Rei, va explicar que havia vist fotografies i vídeos dels aiguats al Vilosell però que va indicar. "El que ha fet l'aigua és una mica trist", deia un altre dels participants, Guillem Nogué, encara que valorava positivament la jornada, ja que li agrada "caminar i veure el paisatge".

A la tornada al municipi, es va fer un vermut solidari i els participants també van poder fer aportacions voluntàries a la iniciativa de 'Riuada Solidària'.