SALUT, SOLIDARITAT
- Aspa , Juncosa , Juneda , Les Borges Blanques

Crida per promoure la donació de mascaretes

Personal sanitari i gerocultors de la comarca demanen a la població que facin entrega de material sanitari. A Aspa, Juncosa i les Borges promouen l'elaboració artesanal de mascaretes.

reballadors de la residència municipal de juneda agraïnt les donacions de material. FOTO: RMJ

Les darreres xifres publicades pel departament de Salut del govern català mostren una tendència d'increment de la corba de malalts per coronavirus a la província de Lleida. En paral·lel i preveient una situació límit en les pròximes hores, els professionals que interactuen diàriament amb grups de risc reclamen més material de protecció com mascaretes, guants i bates, que ja comencen a escassejar.Davant l'avís, s'han organitzat diverses iniciatives a la comarca per tal de dotar-se i, fins i tot, començar a elaborar mascaretes a diferents municipis de la comarca

Crides al provisionament

A Juneda, la residència municipal ha fet públiques a través de les seves xarxes socials diferents donacions que han rebut d'empreses i particulars del mateix municipi i animen a continuar enviant-ne. A la residència l'Anunciata s'ha fet una crida pública per tal de proveir-se de mascaretes i altre material necessari per al centre; tenint en compte l'alt risc que suposa per una residència de la tercera edat no establir el màxim control possible. Les donacions es vehiculen a través del telèfon 973151192.

A les Borges, tal com avança Ràdio les Borges, des del Centre d'Atenció Primària també s'ha fet una crida a la població, tot i que recomanen no fer l'entrega al mateix centre. Indiquen que els veïns de les Borges poden dipositar als dos contenidors habilitats expressament per l'Ajuntament al mateix pàrquing del consistori (entrada pel carrer Marquès d'Olivart) el material que tinguin a casa. En el cas dels pobles, es demana que es contacti amb l'ajuntament o l'agutzil del municipi perquè faci la gestió de recollida pertinent. Els professionals sanitaris recorden que a l'hora de cedir o entregar el material cal mantenir la distància de seguretat amb les persones que es pugui coincidir i extremar les mesures de seguretat i higiene.

Confecció a casa

Per últim, tant a Aspa, Juncosa i les Borges s’ha iniciat una iniciativa que pretén promoure la confecció de mascaretes de forma artesanal. Es recomana confeccionar mascaretes de roba doblegada de cotó que es puguin rentar a altes temperatures. En el cas d'Aspa, l'alcaldessa, M. José Invernón, explica el procés que seguiran "Jo faig arribar a les persones que vulguin col·laborar el patró de la mascareta i, un cop confeccionades, les recollirem i les durem als centres de Salut que ho necessiten" explica Invernón, que confirma que ja hi ha més d'una vintena de veïns i veïnes que hi col·laboren.

Altres ajuntaments de la comarca s'han subscrit a la iniciativa 'Jo actuo X donar, promoguda pel Servei Català de la Salut, que té coma objectiu gestionar les donacions de material sanitari per tal de distribuir-lo a diferents centres sanitaris de Catalunya. Les donacions es transmeten mitjançant la web canalsalut.gencat.cat