SALUT
- Redacció

Talma aconsegueix frenar l’expansió del coronavirus mentre a la comarca es detecten més positius

El departament de Salut torna a oferir dades per municipis, després d’haver-les retirat durant uns dies, i donen 53 casos positius de Covid a la comarca, 11 més que l’1 d’abril.

Un dels usuaris que era a l'hospital, ja n'ha tornat com a negatiu. foto: Talma

Els 15 casos positius que hi havia fa dues setmanes a les residències de l'associació Talma, a  Juneda, no han anat a més. Així era, almenys, fins el dijous dia 16, amb vuit persones usuàries del centre i set professionals amb Covid-19. Dues han estat donades d'alta de l'hospital ja havent donat negatiu i l'entitat està a l'espera de més retorns hospitalaris, en aquest cas com a positius, que acabaran el tractament i el confinament a les habitacions aïllades que es van preparar a l'inici de la pandèmia. El que era el principal focus a la comarca, doncs, sembla estabilitzat i sense afectació a la resta de la seixantena d'usuaris. En aquest sentit, l'equip directiu de l'entitat ha felicitat la plantilla per la professionalitat i implicació, ja que "fa cinc setmanes que treballen en unes condicions excepcionals i complicades".

D'altra banda, Talma ha adquirit un canó d'ozó per integrar-lo als protocols de neteja i desinfecció, que se suma a la impressora 3D que ha aconseguit gràcies a una campanya de micromecenatge per fabricar proteccions facials. Els 6.700 euros recollits han servit per als dos aparells.

Més casos a la comarca
Els 15 casos de Talma no són tots els que hi ha registrats a Juneda, ja que hi ha professionals i algun usuari que no resideixen al poble. El departament de Salut, que ara torna a donar dades per municipis, n'atorga 16 a Juneda, dels quals només una part corresponen a Talma. A Torregrossa, on a principis d'abril no se'n registrava cap, ara són 8; a Maials, 7; a les Borges i Bellaguarda, 6; i a Arbeca, Cervià i la Granadella, 2, que se sumen a altres pobles que en tenen un. En total són 53, onze més que dues setmanes enrere. Cal recordar, però, que es tracta només de casos diagnosticats a partir d'una prova de laboratori (PCR) i que, per tant, no és una plasmació exacta de l'expansió del coronavirus a la comarca.

Recompte més exhaustiu de defuncions
Des del 15 d'abril, el departament de Salut ha ampliat les dades que comunica diàriament. Fins llavors, les xifres recollien les persones mortes als hospitals, i ara s'incorporen també les de residències i domicilis declarades per les empreses de serveis funeraris. El procés anterior, segons admet la conselleria, "no s'acabava d'ajustar a les necessitats que exigeix la situació". Ara, en total, a Catalunya han mort 7.097 persones per coronavirus, de les quals 1.810 en residències i 456 al domicili.