CULTURA
- Miquel Andreu

El Sant Jordi més estrany

La d’enguany serà una diada completament diferent, sense el vessant característic de carrer i passeig, sense parades de llibres ni de roses, cosa insòlita en la història del país. Internet, quioscos i compres anticipades canalitzen les alternatives.

(foto: Aj. Castelldans)

Salvant totes les distàncies possibles, la Guerra Civil no va impedir que se celebrés el Dia del Llibre. Aquest 2020, en canvi, no hi haurà celebració. Situació insòlita. Ni parades al carrer, ni escriptors firmant llibres ni rambles atapeïdes de passejants. Sense saber si la proposta de convocar un Dia del Llibre extraordinari el 23 de juliol prosperarà, la situació actual ja està sent un cop molt dur per a editorials, escriptors, llibreters i il·lustradors, i per a floristeries i pagesos de planta ornamental. Cadascun, en la mesura possible, busca alternatives per esmorteir-lo una mica.

En el pitjor moment
La crisi ha agafat les editorials en el moment de menys liquiditat. Acabaven de fer la inversió dels llibres que tocava moure per Sant Jordi. Se n'havia fet la producció, la correcció, el disseny, la impressió i la campanya de comunicació i ara tocava promocionar-los i vendre'ls. Aquí ha quedat aturat el procés, amb els llibres a mig distribuir, guardats en capses o als prestatges de llibreries que no podran obrir. Això és el que ha passat, per exemple, a l'editorial Fonoll, de Juneda, l'única de la comarca, que ha vist com les novetats d'Anna Sàez o David de Montserrat en narrativa o l'antologia bilingüe de Màrius Torres en poesia, els trumfos que pretenia jugar de cara al 23 d'abril, no s'han pogut presentar a cap acte públic.

En aquest sentit, Internet esdevé com un tauló de fusta enmig del naufragi, no només per a la promoció i presentacions virtuals sinó també per a la venda. Moltes llibreries no tenen venda online i Fonoll, junt amb altres editorials petites de Catalunya, ofereix la seua. A canvi, l'usuari pot triar a quina llibreria o quiosc destina el 30% de la venda -el marge habitual- i si el vol recollir en persona quan s'aixequin les restriccions. "Des que ho hem començat hem augmentat molt les vendes a Internet, dins del nostre nivell, i ja hi ha 12 llibreries que rebran alguna cosa", explica Jaume Graus, responsable de Fonoll. D'altra banda, almenys a la província de Lleida, s'intentarà que els llibres es puguin adquirir també als quioscos, que la venda de premsa permet tenir oberts.

Proposta en clau comarcal
Tot i que Fonoll no cobrarà els enviaments de llibres als domicilis de les Garrigues, ha engegat també una campanya per donar suport a entitats i petites empreses culturals de les Garrigues, junt amb la llibreria Quaderns de les Borges, els quioscos de Cervià i de Juneda i les botigues de l'associació Talma. Si es recull el llibre en aquests establiments, se'ls donarà igualment el 30%. El justificant de compra servirà, a més, com a val bescanviable a les botigues de Talma quan passi l'estat d'alarma.

Iniciatives virtuals
Són uns quants els ajuntaments i biblioteques de la comarca que aquests dies estan fent propostes per visualitzar Sant Jordi a través de les xarxes socials, com compartir dibuixos o enviar poemes o textos, o promoure lectures online. En alguns casos, també s’han fet o hi ha previst fer presentacions virtuals de llibres, com el que es va fer el 15 d’abril al Facebook de l’Ajuntament de les Borges amb Francesc Latorre, el que es fa el dia 21 als comptes d’Instagram de l’Ajuntament de Juneda i de Ramon Tremosa, autor d’un dels llibres editats per Fonoll, o la que es farà el diumenge 26 a les xarxes de l’Ajuntament i la biblioteca de la Granadella amb el sarroquí Ignasi Revés.

De fet, a la Granadella, el dia 26, és on s’ha preparat una de les jornades més complertes a través de les xarxes, organitzada pel consistori, la biblioteca, l’associació de dones El Roure i l’AMPA de l’escola. Al llarg de tot el dia, repartits en diferents franges horàries, hi haurà presentacions de dibuixos d’alumnes del col·legi, presentació de fotografies de “La Granadella des de la meva finestra”, publicació del recull d’obres del concurs de poemes impulsat per l’escola, actuació de micro-teatre amb La Boia Teatre, publicació de les obres del concurs de relats breus i anunci dels guanyadors i presentació del llibre “Sol ponent”, d’Ignasi Revés.