CORONAVIRUS
- ACN

El Govern proposa que Lleida, Girona i Catalunya Central passin a fase 1 dilluns

Segons l’executiu, Lleida es troba en risc baix de rebrot, igual que els dos àmbits metropolitans barcelonins, Catalunya Central i Tarragona.

Si el govern espanyol aprova la proposta, el dilluns ja podran brir les terrasses dels bars garriguencs. FOTO:Arxiu

El Govern proposa que les regions sanitàries de Lleida, Girona i Catalunya Central passin també a la fase 1 el proper dilluns i deixa de moment en l'aire el plantejament sobre la regió metropolitana de Barcelona. En les properes hores s'estudiarà una proposta parcial per a l'àrea metropolitana, "que no serà completa, de passar a la fase 1", segons ha indicat després de la reunió del pla Procicat la consellera de Salut, Alba Vergés. En preguntar-li si aquest plantejament estaria a temps d'aplicar-se ja dilluns, ha indicat que caldrà veure la data concreta, però ha afegit que no es vol anar "molt més enllà". Les regions que es plantegen per passar ja a la fase 1 estan en risc baix o moderat. 

Estan en risc baix de rebrot els dos àmbits metropolitans, Lleida, Catalunya Central i Tarragona. En risc moderat hi ha Barcelona ciutat, Girona, l'Alt Pirineu i Aran i l'Ebre amb dades del 9 de maig. Vegés ha explicat que en aquests dos últims casos, ha indicat que és un efecte produït pel poc nombre de casos que tenen, i qualsevol salt provoca un canvi. En general, ha insistit que la tendència és decreixent, i els riscos moderats no són d'aquells "que s'hagin d'agafar amb pinces". És per això que en les properes hores, aquesta tarda i dijous, s'estudiarà una proposta per a la regió metropolitana.

Per exemple, en el cas de la regió metropolitana nord, que té un risc baix de rebrot, la consellera ha remarcat que és una qüestió de volum, ja que es tracta de la zona més poblada de Catalunya. El nombre de persones infectades per 100.000 habitants, encara que sigui similar al d'una zona molt menys poblada, té un impacte molt més important pel que fa a la quantitat de població.

Ha destacat que la incidència acumulada del virus des de fa 14 dies és "la que es fa servir més com a base" per prendre les decisions del canvi de fase. També es mira la incidència acumulada dels 7 dies per identificar canvis de tendència. "Les incidències acumulades estan baixant a tots els territoris del país", ha exposat. A Girona hi ha una incidència acumulada de 81 pels 14 dies i de 35,4 pels 7 dies, a la Catalunya Central de 65 i 24,9 respectivament, i a Lleida 48 i 15,4. Aquestes dades es corregeixen amb la taxa reproductiva efectiva (Rt), les proves a residències i les tendències.

Pel que fa a la regió metropolitana la consellera no ha volgut concretar si esperaran uns dies, si es disgregaran algunes zones perquè passin a la zona 1 o bé si es demanarà que es puguin aplicar algunes mesures intermèdies entre la fase 0 i la fase 1. Ha indicat que "ja s'ha fet un intercanvi tècnic" amb el Ministeri de Sanitat. "Nosaltres tenim tot el marge per fer les propostes que considrem oportuntes, decidir-les aquí, aprovar-les aquí i també compartir-les", ha afegit. 

El Govern ha preferit demanar el pas de la fase 0 a la fase 1 en alguns territoris, que no "apretar" per fer el pas de la fase 1 a la fase 2 en altres tot i que "deixar 14 dies per passar d'una fase a l'altra tampoc és inamovible". També ha indicat que no s'ha descartat "mai" fer propostes per àrees bàsiques de salut, o més aviat per agrupacions d'àrees bàsiques de salut.

Catalunya és dels territoris que està proposant mesures més "prudents, que no vol dir restrictius", ha destacat Vergés. "Correm el risc que la gent es pensi que ja s'ha acabat tot", ha assenyalat. "Estem en fases de desconfinament en una epidèmia que està ben activa", ha apuntat. "Correm el risc de lesionar encara més l'economia si no fem aquestes passes el més segures possibles, si intentem avançar prenent decisions pensant que no ens faran tornar enrere", ha defensat.