COMARCA
- Castelldans , Cervià de les Garrigues , Juneda , Les Borges Blanques

Crearan una comissió de seguiment de les obres del Segarra-Garrigues als Bessons

L’empresa pública Regsega i els representants de l’Associació La Banqueta, Centre Excursionista Borges-Garrigues i Ateneu Popular Garriguenc van acordar el passat 5 de febrer la creació d’una comissió de seguiment de les obres del futur canal Segarra-Garrigues al seu pas per l’espai natural dels Bessons.
Concretament, el canal preveu la construcció d’una bassa a tocar de l’actual delimitació de la zona ZEPA i a tan sols 200m de l’emblemàtic turó dels Bessons, una autèntica talaia de tota la plana de Lleida. Per això, les entitats –que ja van emetre un comunicat el passat 25 de gener- veuen amb preocupació l’afectació que poden provocar les rases que s’estan construint entre les estacions de bombeig i la bassa, el possible pas de línies elèctriques, el tancament de la bassa, etc. Cal recordar que aquestes entitats ja van presentar al·legacions al projecte ara fa un any i per les quals no han obtingut resposta.

Amb aquesta reunió les tres entitats han traslladat als responsables de Regsega un seguit de propostes encaminades a minimitzar l’impacte paisatgístic de les obres, com ara una reducció de l’amplada de les rases de 25 a 15m, l’ús de tancaments arbrats o cinegètics en lloc de tanques metàl·liques, la reforestació i recuperació dels talussos i terraplens amb espècies autòctones , així com l’ús, si s’escau, de plaques solars en lloc del desplegament de cap línia elèctrica sobre l’espai natural.

Per la seua part, Regsega es va mostrar oberta a estudiar algunes de les propostes i es va comprometre a crear la comissió de seguiment anteriorment esmentada per tal d’anar avaluant periòdicament, en els 8 mesos que dura l’execució de l’obra, les mesures adoptades. En aquest sentit, està previst que els mateixos agents es tornin a reunir a finals de març.