MEDI AMBIENT
- Redacció / Juneda

Eixamplen la llera del riu Femosa al pas per Juneda

El consistori aprofita les obres de l’ACA de reparació dels danys de l’octubre i el gener i el fet que els terrenys adjacents siguin municipals per donar més espai a la llera del riu.

(foto: A.M.)

Aprofitant els treballs de reparació de danys dels aiguats de l'octubre i del gener que havia de fer l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) al riu Femosa, l’Ajuntament de Juneda ha aprofitat l’ocasió per introduir millores a la llera fluvial al pas pel municipi. Amb la coordinació del vilosellenc Adrià Masip, de l’empresa Burgeon, i sense alterar els terminis d’execució que tenia previstos l’ACA, s’han orientat els treballs per tal que es restaurés la zona donant més amplada al riu, que fins ara tenia un acanalament estret i fondo que en els darrers temporals s’havia desbordat de manera descontrolada.  

Aigües amunt del pont del ferrocarril s’han arrencat les canyes, espècie invasora, des de l’arrel, amb la qual cosa ja es guanya amplada, i el retalussat s’ha fet molt més rebaixat, tornant sediments al riu i, en conseqüència, fent que aquest vagi més pla. Del pont en avall, s’ha tret l’antiga escollera de pedres, que deixava la llera amb menys de dos metres d’amplada i, per tant, molt fàcil de desbordar, i s’ha buidat de terres; unes terres que, per la qualitat que tenen al procedir del mateix riu, s’han apartat en un terreny pròxim municipal per a possibles futures actuacions al medi. El talussat horitzontal, en aquest cas, s’ha fet fins a la primera línia de xops que hi ha a la zona i que, “afortunadament, ja estaven plantats bastant enrere i, per tant, no se n’ha hagut d’arrencar”, explica Masip. Tot plegat, val a dir, ha estat possible perquè els terrenys afectats al llarg dels 220 metres de longitud on s’ha fet eren municipals.

Ara, l’ACA segueix les obres més endavant, sense la intervenció municipal, i la zona queda per a futures actuacions que puguin fer el consistori i l’associacionisme local per revaloritzar-la. “El riu queda amb un únic meandre i un fluxe més còmode, que fa que pateixin menys les infraestructures i té la pinta que ha de tindre un riu per anar bé”, diu Masip, que espera que el Femosa “vagi agafant petites zones de llera, ja que ara té més espai on anar deixant sediments i caldrà veure quines plantes hi surten i on”. 

L'associació La Banqueta, que va proposar fer aquesta actuació, aplaudeix els treballs fets, i aposta per donar-hi continuïtat amb un projecte més ampli que serveixi per a crear un nou passeig verd.


(foto: P.O.)

D'altra banda, l'entitat ambientalista, junt amb l'Ateneu Garriguenc, el Centre Excursionista Borges-Garrigues i la Plataforma Mediambiental de la Floresta lamenten que les obres de reparació que es fan a Vinaixa al pas del riu Brugosa, afluent del Femosa, per reparar les infraestructures preexistents abans de la destrossa no serveixin per donar més marge al curs fluvial.

Moció a ajuntaments
En relació a aquest assumpte, l’Ajuntament de Vinaixa va debatre el passat 20 de maig la moció que les entitats han preparat per als plens municipals i la va aprovar parcialment, al no compartir alguns dels punts que inclou per “no ser convenients als interessos de l’Ajuntament”, va dir l’alcalde. La discrepància, concretament, és en la reclamació de la consideració de riu o rierol, en el retorn a cel obert dels trams soterrats i en l’eixamplament de la llera. Sí que la majoria del ple estava d’acord en la resta de punts, com conservar la vegetació de ribera existent, eliminar espècies invasores dels marges i substituir-les per autòctones o promocionar l’espai, entre altres. La moció va ser aprovada parcialment amb els vots favorables de Compromís amb Vinaixa-AM i l’abstenció de Junts per Vinaixa.

Ahir dijous, al ple celebrat a les Borges Blanques, municipi per on passa també el Femosa, el grup Borges per la República va demanar d’entrar la moció per via d’urgència, cosa que va ser acceptada però no com a moció sinó com a manifest, de manera que simplement es va llegir i el ple s’hi va considerar adherit, però no es va votar.