SALUT
- Redacció

La comarca entra a la 'fase de represa' amb els casos positius de Covid-19 estancats

En l’última setmana només s’ha registrat un nou cas entre els 34 municipis garriguencs. Augmenta, això sí, la gent amb símptomes, per la qual cosa no es pot abaixar la guàrdia.

Roda de premsa d'ahir del Govern. (foto: Rubén Moreno)

Des de la passada mitjanit, tot Catalunya està en l’anomenada fase de represa. Deixa enrere, per tant, la fase 3 del pla de desescalada (a la qual les Garrigues només han sigut 24 hores) i entra en un nou escenari, ara regulat per la Generalitat, en què queden sense efecte les mesures derivades de l’estat d’alarma. Els 34 pobles garriguencs estrenen la fase de represa amb relativa calma quant a contagis del coronavirus, ja que en els últims 15 dies només s’han registrat 5 casos positius nous, quatre dels quals es van donar la setmana del 4 a l’11 de juny, mentre que la de l’11 al 18 hi ha hagut un sol cas. La línia de positius acumulats, per tant, està bastant estancada des de finals de maig, quan hi va haver un repunt important de casos -coincidint, val a dir, amb un major nombre de proves realitzades-. A data de 18 de juny són 120 d’acumulats entre els 34 municipis.

Amb tot, la nova fase no vol dir que no hi hagi recomanacions ni limitacions d’activitats. El creixent nombre de casos sospitosos, és a dir, persones amb símptomes de Covid però no diagnosticades amb la prova, conviden a no abaixar la guàrdia. A les Garrigues són 120 els casos nous d’aquest tipus del 4 de juny cap aquí.

Cal recordar que sempre són dades relatives a l’adreça que consta a la targeta sanitària del pacient, que a vegades no és la mateixa que la de residència habitual i que, per qüestions de confidencialitat, no s’ofereixen les de pobles de menys de 200 habitants.

Adaptació fins el 25 de juny
Un cop signat ahir el decret de la fase de represa, el president Torra va assenyalar que, pel que fa als aforaments dels locals, hi haurà un període d'adaptació fins el 25 de juny. "L'aforament dels espais tancats serà del 50%, mentre que als espais oberts serà del 75%", va explicar. I, a partir del 25 de juny, "caldrà garantir l'equivalent de la distància física interpersonal de seguretat en superfície de 2,5 m2 per persona, excepte que sigui d'aplicació un valor més restrictiu per raó del tipus d'activitat", va dir.

Davant la proximitat del període de vacances, la revetlla de Sant Joan o les festes majors, el president fa una crida a "ser més prudents que mai i que cap excés o imprudència d'aquests dies ens obligui a tornar enrere i a reactivar fases de confinament domiciliari estricte". En aquest sentit, la Generalitat recorda la importància de rentar-se sovint les mans, de minimitzar el contacte social i l’obligació de portar mascareta per als majors de 6 anys i grups de convivència no habitual quan no es pugui mantenir la distància de seguretat, entre altres mesures per reduir el risc de contagi.