SALUT
- Redacció

Els pobles de les Garrigues històriques es lliuren de l'enduriment de mesures a 8 municipis del Segrià

Continuen, això sí, sota el confinament perimetral de la comarca decretat la setmana passada i se'ls afegeix ara la prohibició d'anar a Lleida si no és per treballar en serveis essencials.

Aspa és un dels pobles de les Garrigues històriques. (foto: Xavi Minguella)

Alcanó, Alfés, Almatret, Aspa, Llardecans, Maials, Sarroca, Sunyer i Torrebesses no queden inclosos dins les noves mesures anunciades aquest diumenge pel conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés en relació als contagis de Covid-19 i que sí afecten a la ciutat de Lleida i als municipis d’Alcarràs, Aitona, la Granja d’Escarp, Massalcoreig, Seròs, Soses i Torres de Segre. En aquests casos, es prohibeix l’entrada i sortida de cada població a partir d’aquesta mitjanit, es demana no sortir de casa i es dona un marge de 24 hores per recollir el material per a fer teletreball en aquelles ocupacions que es pugui. Sí que s’hi podrà entrar i sortir per motius laborals de serveis essencials, com ara seguretat i emergències, salut, serveis penitenciaris, funeraris, judicials, notarials, d’electricitat, aigua, gas, combustibles, telecomunicacions, residus, bancs i finances, assegurances, farmàcies, distribució alimentària o transport d’animals vius.

Això, tot i no afectar els nou municipis garriguencs, fa que des d’aquests no es pugui anar a la ciutat de Lleida, un dels moviments quotidians més habituals a la zona, si no és per treballar en algun d’aquests sectors, cosa que fins ara sí que es podia fer amb el confinament perimetral. Val a dir que les noves mesures s’afegeixen a les que es van decretar la setmana passada de confinament perimetral, de manera que els habitants dels pobles de les Garrigues històriques, malgrat lliurar-se de l’enduriment, tenen igualment prohibit sortir dels límits administratius del Segrià i la resta de garriguencs tenen prohibit entrar-hi. La vigència d’aquesta situació serà fins que hi hagi una nova resolució, que ara per ara no té data. 

Resposta focalitzada
Durant la roda de premsa convocada a Lleida aquest diumenge, el president del Consell Comarcal del Segrià i alcalde de Maials, David Masot, ha defensat el confinament parcial anunciat, ja que “el confinament total era injust” i ha manifestat, en nom dels alcaldes de la comarca, que “perimetrar el Baix Segre permetrà una resposta més focalitzada”. De la decisió presa avui ha afirmat que “hi ha alcaldes que fa dies que la demanàvem” i ha felicitat el Govern per dur-la a terme.

En aquest sentit, tal com explicàvem a l'edició en paper de SomGarrigues que va sortir divendres, la majoria d’alcaldes dels nou pobles de les Garrigues històriques ja van manifestar el seu malestar per haver quedat inclosos al confinament perimetral del Segrià quan les dades de casos positius són molt diferents que al Baix Segre, on hi ha una activitat econòmica i uns moviments poblacionals diferents. En els últims tres dies, segons dades oficials del departament de Salut, entre els nou pobles garriguencs només hi ha hagut 3 nous casos positius de Covid-19 de gent que té l’adreça de la targeta sanitària a aquestes localitats i en l’últim mes només hi ha hagut una variació de cinc casos acumulats. A pobles com Sunyer i Almatret fins i tot no s’hi ha registrat cap cas.