CORONAVIRUS
- Juncosa , Torregrossa

Torregrossa arriba als 30 casos positius per la Covid-19 mentre es confirma el brot a Juncosa

L’increment de casos a Torregrossa no té relació amb la campanya de la fruita, que just acaba de començar. A Juncosa tornen a obrir les piscines després de saber el resultat de la vintena de proves realitzades, on es van detectar tres positius.  

L'ajuntament de Torregrossa aplica un protocol específic per controlar l'augment de mobilitat per la campanya de la fruita. FOTO: Aj.Torregrossa

En les darreres dues setmanes, s'han doblat els casos positius per la Covid-19 a Torregrossa, passant dels 12 del passat 25 de juny als 30 d’avui, segons les darreres dades publicades pel departament de Salut. Aquests casos corresponen a persones residents al municipi, ja que, fins ara, no s'ha hagut d'aïllar cap treballador temporer de la campanya de la fruita afectat per Coronavirus a l'espai habilitat pel mateix consistori dins l'alberg municipal. Per altra banda, a Juncosa s'han tornat a obrir les piscines públiques després de saber-se els resultats de la vintena de persones a qui es van fer les proves PCR el passat 8 de juliol. Es van detectar tres positius, que s'afegeixen als dos que ja es van confirmar anteriorment.

Torregrossa, tendència a l'alça

A principis d'abril, es va detectar el primer cas positiu per SARS-CoV-2 a Torregrossa. Des d'aleshores, seguint la inèrcia dels pobles veïns, els casos positius es van incrementar a un ritme lent però constant, arribant als 12 casos acumulats el passat 25 de juny. Des de llavors, el creixement ha estat exponencial i segons les darreres dades del departament de Salut, ja s'han registrat 30 casos positius, els mateixos que les Borges Blanques i set menys que a Juneda, que continua sent el poble garriguenc amb un nombre més alt de casos positius confirmats (37).

Segons l'alcalde de Torregrossa, Josep M. Puig, els casos corresponen a veïns amb la residència principal al municipi "Teníem registrats dos focus al poble i suposem que derivats d'aquests, ara surten els altres casos" diu Puig. L'alcalde també confirma que aquesta setmana, coincidint amb l'inici de la campanya de la fruita al municipi, no s'havia registrat cap cas positiu per Coronavirus en treballadors temporers.

L'ajuntament ja va posar en marxa fa dos mesos un protocol específic d'actuació davant l'augment de mobilitat durant la campanya de la fruita. A banda d'organitzar reunions informatives i posar a disposició dels propietaris agrícoles un telèfon de contacte per avisar de qualsevol incidència, el consistori també ha repartit material sanitari i ha habilitat un espai a l'alberg municipal per utilitzar-lo en el supòsit que algun treballador de la campanya presentés símptomes per la Covid-19. De moment, no ha calgut utilitzar aquest espai, doncs no s'ha registrat cap incidència en aquest sentit.

Davant l'augment de positius, l'ajuntament ha actuat, de forma preventiva, tancant el casal d'avis, que només portava obert uns 10 dies, i s'han suspès els campus esportius que organitzaven els clubs locals de patinatge i bàsquet. Segons Puig, les mesures obeeixen a una major prevenció derivada de l'increment de casos, "des del principi de les fases de desconfinament la nostra estratègia ha passat per evitar les aglomeracions i reduir riscos; per això s'han pres aquestes mesures. A les piscines continuem amb el sistema de dos grups, que fan ús de la piscina en dies alterns" explica l'alcalde torregrossí.

Juncosa torna a obrir les piscines

El brot per SARS-CoV-2 a Juncosa de les Garrigues arriba, a hores d'ara, fins als 5 casos positius confirmats. El passat dimecres 8 de juliol es van realitzar una vintena de proves a veïns del municipi i el divendres 10 es coneixien els resultats: 3 casos positius més, que se sumaven als 2 confirmats els dies previs. Ara mateix, segons fonts del consultori mèdic, una dotzena de persones es troben a l'espera de realitzar la prova PCR, que hauran de passar un cop arribin més testos al CAP de la Granadella, què és qui gestiona la rebuda i utilització d'aquests.

Un cop sabuts els resultats dels test, l'ajuntament de Juncosa va decidir reobrir les piscines municipals ahir al matí, seguint les mateixes mesures de seguretat que es van establir a principis de temporada: l'aplicació d'una solució hidroalcohòlica a l'entrada del recinte, la instal·lació d'una catifa per netejar el calçat i el rentatge dels espais comuns cada 3 hores.