SALUT
- Redacció / Les Borges Blanques

Les Borges Blanques, un dels municipis de Catalunya on el coronavirus s'escampa més ràpid

En l'última setmana ha presentat una taxa de reproducció de 3,58, que el situen entre les localitats amb índex de risc molt alt. En el que portem d'agost s'hi han registrat la mateixa quantitat de positius que en tot el juliol.

(foto: arxiu)

Mentre la taxa de reproducció del coronavirus Sars-Cov-2 i l’índex de risc va baixant a les Garrigues i a Catalunya en general, hi ha alguns municipis que divergeixen d’aquesta tendència i estan presentant dades a l’alça. És el cas de les Borges Blanques, on el nombre de casos positius de Covid registrats en els primers 10 dies d’agost, un total de 18, equival a la mateixa quantitat que es va registrar al llarg de tot el mes de juliol. 

Segons el càlcul que fa TV3 a partir de dades de tots els municipis de Catalunya, la taxa de reproducció a la capital garriguenca durant la primera setmana d’agost ha estat de 3,58; això vol dir que el ritme de contagi és molt ràpid, ja que cada persona positiva de Covid encomana el virus a 3,5 més. Segons el mateix còmput, aquesta és la tercera taxa de reproducció més elevada de Catalunya, només superada per les de Lloret de Mar (5,71) i Molins de Rei (4,27). Si la taxa de reproducció fos d’1 voldria dir que el nombre de nous casos es manté constant, i si fos de menys d’1 voldria dir que la pandèmia retrocedeix. Al conjunt de les Garrigues, en la primera setmana d’agost ha estat de 0,63, una xifra considerablement més baixa que a finals de juliol, quan havia arribat a ser de 2,3. 

Les dades de les Borges situen el municipi a la franja dels que presenten un índex de risc de brot molt alt, un índex calculat a partir de variables com la taxa de reproducció i la incidència acumulada de casos en les últimes dues setmanes. A les Garrigues, a més de les Borges, hi ha també Torregrossa, la Granadella, Maials, Aspa i Sunyer. En aquestes altres poblacions, però, la taxa de reproducció i, per tant, el ritme de contagi, és molt més baix que a les Borges; en el cas d’Aspa, Sunyer i Torregrossa, de fet, és inferior a 1, cosa que indica que el contagi va a la baixa. Amb data d’avui, Torregrossa és el municipi amb més casos acumulats (77) des de l’inici de la pandèmia al mes de març. El segueixen les Borges i Juneda (65).

Informació municipal
El passat 29 de juliol, un pregó de l’Ajuntament de les Borges Blanques recordava l’alt risc de contagi que hi havia a la població en aquelles dates i instava a “extremar les mesures de prevenció, especialment en l’àmbit públic i espais d’esbarjo”. Així mateix, s’assegurava que es reforçaria la vigilància i l’aplicació de mesures coercitives. D’aleshores ençà no hi ha hagut més comunicacions específiques al respecte. Per la seva banda, el grup municipal Borges per la República, que ahir va difondre un gràfic de l’evolució de casos a la localitat, ha demanat a l’equip de govern “que faci tots els possibles per assegurar que tota la ciutadania tingui accés a informació veraç i actualitzada sobre la taxa de reproducció de l'epidèmia a les Borges a través de les xarxes socials, el pregó i circulars informatives fins que la taxa se situï per davall d’1”. 

El grup demana també que “es reconsideri” la decisió de celebrar Festa Major i es treballi en una agenda cultural “no tan condicionada a l’evolució de la pandèmia”. Cal recordar que l’equip de govern ha anunciat la intenció de mantenir la Festa Major del 4 al 8 de setembre, amb la introducció de protocols de prevenció i la suspensió d’actes multitudinaris com la Trobada de Gegants, Grallers i Correfocs, les sessions de ball o les curses d’Ornis i barques.