COMARCA
- Redacció / La Pobla de Cérvoles

Detingut a la Pobla de Cérvoles per enaltiment del terrorisme racista

Junt amb un altre home del Campello (l'Alacantí), gestionaven perfils a xarxes socials en què propugnaven la creació de "comunitats blanques" aïllades, autosuficients i armades en entorns rurals.

(imatge: Mossos d'Esquadra)

Els Mossos d'Esquadra van detindre el passat 11 de setembre dos homes, ambdós de 30 anys, com a presumptes autors dels delictes d'incitació a l'odi contra col·lectius d'estrangers i per enaltiment del terrorisme racista. Les detencions van tenir lloc en el marc d'un dispositiu dut a terme en col·laboració amb la Guàrdia Civil a la Pobla de Cérvoles i al Campello (l’Alacantí). Aquesta és la primera investigació policial a nivell de l'Estat espanyol vinculada al supremacisme blanc.

Sempre segons fonts policials, els detinguts defensaven en els seus missatges i en documents que havien publicat la creació de "comunitats blanques" aïllades i autosuficients en entorns rurals. Aquests grups, en teoria, s'havien d'abastir d'armes i preparar-se per al que anomenaven "guerra racial". Segons deien i defensaven, preparar-se per aquest conflicte era l'única forma en què la raça blanca podria sobreviure a l'arribada d'altres col·lectius d'estrangers que, sempre segons les seves manifestacions, actualment es produeix als països occidentals. Amb l'objectiu de crear una d'aquestes comunitats, els dos detinguts van viure durant uns mesos en dues cases aïllades a la Pobla de Cérvoles, on ara s'ha detingut un dels acusats. En aquest sentit, s'investiga també la suposada intenció d'aquestes dues persones d'aconseguir armes.

[VÍDEO]

La investigació es va iniciar a mitjans del 2019, quan es va localitzar a Internet un document, publicat per un dels ara detinguts, a mode d'ideari i guia programàtica que tenia molts elements en comú amb altres escrits fets per terroristes vinculats al supremacisme blanc. Posteriorment es van identificar les dues persones vivint junts a una zona aïllada. Durant aquests mesos, la investigació, tutelada pel Jutjat d'Instrucció 4 de Lleida, ha permès conèixer amb detall l'activitat delictiva dels dos detinguts a la xarxa i controlar la suposada comunitat aïllada que pretenien crear. En els diversos canals de missatgeria investigats, hi havia nivell d'accessos restringits en funció del contingut dels mateixos i de la jerarquia interna dels participants. Els dos detinguts eren els administradors de tots aquests accessos i canals.

Les detencions es van precipitar el passat 11 de setembre, ja que un dels investigats, segons informa el comunicat de Mossos, pretenia subministrar substàncies químiques a una dona per inhibir-ne la voluntat i mantenir-hi relacions sexuals. Els dos homes han quedat en llibertat amb càrrecs, amb l'obligació d'anar a signar al jutjat de manera quinzenal i amb la retirada del passaport d'un d'ells, ja que disposa d'una altra nacionalitat, a més de l'espanyola. La investigació continua oberta sota la tutela del jutjat d'Instrucció número 4 de Lleida i no es descarten més detencions.