ASSOCIACIONISME, COMUNICACIÓ
- Redacció

Oriol Soler i SomGarrigues

L’empresari cultural, un dels 21 detinguts avui per la Guardia Civil, va ser una peça clau en la preparació i naixement del periòdic comarcal.

Sopar del 10è aniversari de SomGarrigues. (foto: arxiu)

Aquest dimecres, la Guardia Civil ha detingut a Igualada l'empresari cultural Oriol Soler en el marc d'una gran operació contra persones vinculades al procés independentista que s’ha saldat amb 21 detencions i 31 registres. A Soler, nascut fa 51 anys a Ripollet (Vallès Occidental), el jutge el relaciona amb una presumpta campanya de "desestabilització" de l'Estat espanyol. L'institut armat ha escorcollat durant més de quatre hores el domicili de Soler a Igualada i se l'ha emportat detingut amb la intenció que passi a disposició judicial divendres.

Anys enrere, Oriol Soler va estar vinculat amb les Garrigues i, en especial, amb aquest mitjà. Era el 1999, quan s’estava preparant el naixement del periòdic SomGarrigues, i Soler va ser una peça clau en aquella iniciativa. Poc abans, ell havia escrit el capítol corresponent a la comarca del llibre col·lectiu "Terra i Llibertat" (Grup62), que exposava una part petita de l'enorme riquesa associativa dels Països Catalans, i una de les entitats ressenyades era l'Ateneu Popular Garriguenc, del qual va sorgir una part del nucli de gent que crearia l’Associació Cultural Garriguenca de Comunicacions, editora de SomGarrigues.


Presentació del diari Ara a les Borges l’any 2010. (foto: arxiu)

A partir d’aquesta relació amb la comarca, Soler, que llavors rondava la trentena, es va oferir per assessorar la preparació del periòdic, donada la seva experiència quasi paral·lela en la nova etapa que havia promogut per a la Revista de Ripollet, que havia canviat de format i de periodicitat i que passava a estar formada per equips de redacció i comercials amb contracte laboral. Amb una idea similar per a l’imminent mitjà garriguenc, Soler va venir diverses vegades per col·laborar en la sortida de SomGarrigues al llarg del 1999 i principis del 2000. Finalment, el març del 2000 sortia el número 1 del periòdic, que enguany ha complert 20 anys.

No és estrany, doncs, que Soler fos una de les figures convidades al sopar del 10è aniversari de SomGarrigues l'any 2010 a les Borges Blanques. Abans, a la tarda, havia tingut lloc una taula rodona amb la periodista Mònica Terribas, aleshores directora de TV3, i Carles Mundó, Secretari de Mitjans de Comunicació de la Generalitat (el 2019 seria condemnat pel Tribunal Suprem en relació al referèndum de l’1-O). Aquell mateix 2010, al novembre, SomGarrigues va organitzar a les Borges la presentació del diari Ara, que tot just uns dies després començava a circular, una presentació que va anar a càrrec d’Oriol Soler, fundador i aleshores president d’aquell nou mitjà.


Mundó, Terribas i Emili Farré, president de SomGarrigues. (foto: arxiu)

Nota de l’equip de SomGarrigues: Des d'aquí aprofitem per solidaritzar-nos amb Oriol Soler, una persona que sempre ha estat al nostre costat, i expressem el nostre rebuig vers les maneres de fer de la Guardia Civil i de la judicatura en relació al Procés.