ECONOMIA
- Redacció / Les Borges Blanques

Canvi als carrers de les Borges per abaixar l’IAE a grans empreses

La mesura, que afecta les firmes que facturen més d’un milió d’euros, suposa una disminució d’ingressos per a les arques públiques del municipi d’uns 70.000 euros.

El polígon de Castellots, un dels que canvien de categoria. (foto: arxiu)

L'Ajuntament de les Borges ha aprovat, mitjançant un ple extraordinari amb caràcter d'urgència el passat 6 de novembre, la modificació de l'ordenança sobre l'impost d'activitats econòmiques (IAE) en la part relativa a la categorització de vies públiques per tal que la raval de Lleida, els polígons industrials les Verdunes i Castellots i Afores deixin de ser considerats com a categoria 1 i passin a categoria 2, de manera que en lloc de pagar un coeficient de 3,8 d'IAE el paguin d'1,7. La mesura, segons l'equip de govern, vol servir per no perjudicar les grans empreses en aquests moments complicats i afavorir la preservació de llocs de treball. Cal recordar que l'IAE és un impost que s'aplica a les empreses que tenen una xifra neta de negoci igual o superior a 1 milió d'euros. Això suposarà una rebaixa mitjana d'uns 3.700 euros a cada una de la vintena de firmes beneficiàries que tenen la seu social a les Borges i una disminució d'ingressos per a les arques públiques del municipi de més de 70.000 euros.

La modificació va ser aprovada amb els 7 vots a favor de JxCat i 6 en contra de BxRep. Pel grup municipal a l'oposició, la mesura "crida l'atenció, perquè a la ciutadania en general no se li han rebaixat els impostos, quan l'IPC sí que ha baixat" i considera que "es podria estudiar de disseccionar els polígons per carrers per tal de discriminar quines empreses ho necessiten i quines no". Per la seua banda, l'alcalde va explicar que això no és possible i va recordar que aquestes vies van passar a categoria 1 l'any passat i que ha sigut ara que s'ha vist que els tocava pagar molt.