MOBILITAT
- Redacció

El Consell aprova reclamar més trens amb l'abstenció de JxCat

ERC va presentar una moció que demanava l’increment i millora de les freqüències de trens a la línia Lleida-Montblanc i que aquesta s'incorporés a la xarxa de Rodalies.

(foto: arxiu)

El ple del Consell Comarcal de les Garrigues celebrat ahir dijous va aprovar una moció presentada per ERC en què es demana al govern de la Generalitat que incrementi i millori les freqüències de trens de la línia Lleida-Montblanc i que aquesta s’incorpori a la xarxa de Rodalies. El representant de Candidatura de Progrés (CP), l’arbequí Joan M. Simó, també hi va votar a favor. JxCat, que té el govern de l’organisme, s’hi va abstindre. El text també insta a adherir-se a les declaracions institucionals de suport a la proposta del sindicat CCOO que s’havien aprovat per unanimitat a la Diputació de Lleida a l’octubre. L’estudi de CCOO inclou les línies R13 i R14, que creuen la comarca, dins l’encara inexistent xarxa de Rodalies ferroviàries de Lleida.

Fa dos mesos, el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, va anar a Lleida a presentar públicament el futur sistema de Rodalies de Lleida, l'única capital de província que encara no en té. La proposta que va plantejar el conseller seria per començar a funcionar l'any 2024, però se centra bàsicament en l’eix Lleida-Mollerussa-Tàrrega-Cervera. Les Garrigues no hi quedarien integrades, ja que només s’hi preveu un tren més al dia per sentit (es passaria de 5 a 6) i un bus exprés entre Lleida i les Borges que ja es va prometre l’any 2014.

Tot just a principis de novembre, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Isidre Gavín, el president del Consell Comarcal, Jaume Setó, l'alcalde de les Borges i vicepresident comarcal, Enric Mir, i la presidenta del comitè executiu de l'ATM de Lleida, Dolors Tella, es van reunir per a tractar sobre el projecte de Rodalies de Lleida. Gavín no va anunciar més mesures que les que ja havia plantejat el conseller Calvet al setembre i per part dels representants garriguencs es va posar l’èmfasi en convertir alguns serveis actuals de bus en transport a la demanda. Les parts van acordar crear un grup de treball que hauria de fer la primera reunió aquest mateix mes.

Al mateix ple d’ahir dijous també es va votar una altra moció presentada per ERC que insta els governs de la Generalitat i de l’Estat a ampliar la desviació obligatòria de camions al tram de l’AP-2 entre les Borges i Soses “amb la màxima bonificació possible” i demana al govern espanyol que construeixi les rotondes de l’N-240 a Juneda i que inclogui com a prioritaris accessos a l’AP-2 (que s’ha d’alliberar de peatges l’estiu que ve) a Juneda/Castelldans, Artesa/Puigverd i l’Espluga de Francolí/Vimbodí. El resultat de la votació va ser el mateix, ERC i CP s’hi van mostrar a favor i JxCat es va abstindre, de manera que la moció també va quedar aprovada.