CULTURA
- Redacció / Juneda

El guitarrista i compositor junedenc Jaume Torrent, nou membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts

Torrent és el compositor de guitarra més prolífica de la Història, amb més de 300 peces escrites, i figura reconeguda arreu del món.

Tot i que l'acte públic de nomenament encara no s'ha pogut celebrar pel context sanitari, Jaume Torrent i Rius és, des del 18 de novembre, nou membre de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts Sant Jordi, la històrica institució creada el 1850, amb seu a la Llotja de Mar de Barcelona, que té per finalitat potenciar la investigació sobre diverses disciplines artístiques. Torrent ha estat designat acadèmic numerari, és a dir, els que tenen veu i vot al ple de l'entitat i poden ser elegits per a la junta. 

Jaume Torrent va néixer a Barcelona el 1953, però tant el seu pare com la seva mare són junedencs i ell sempre ha mantingut el vincle amb Juneda, on ha actuat en nombroses ocasions dins el cicle Garrigues Guitar Fest, per exemple. La seva trajectòria d'intèrpret i compositor ha suposat grans aportacions en aquests dos vessants. És, per exemple, el compositor de guitarra més prolífic de la Història, autor de més de 300 obres, entre concerts i música simfònica o de cambra, en què ha explorat llenguatges fins ara poc emprats en el món guitarrístic, ja sigui pel seu ampli abast tonal, ja sigui per una polifonia que no ha girat l'esquena a la dissonància. Torrent també destaca per haver desenvolupat una nova tècnica guitarrística basada en l'ús de l'extensió de la mà esquerra, de les anticipacions o de les celles auxiliars.

Reconegut arreu del món, havent actuat com a solista amb prestigioses orquestres europees i americanes, les seves gravacions tenen 80.000 descàrregues a la plataforma digital Spotify. Amb aquesta trajectòria, i a punt de complir 68 anys, el nomenament de la Reial Acadèmia no suposa, per a Torrent, l'obertura de més possibilitats professionals, sinó "el reconeixement a l'obra duta a terme", explica a SomGarrigues, en un terreny, el de la guitarra clàssica, que ha estat "el germà poble dels instruments cultes", diu. Per Torrent, això és conseqüència d'un repertori "que en alguns moments no ha estat a l'alçada del d'altres instruments, i és aquí on he intentat incidir".

Actualment, el compositor es troba immers en la gravació de la seva obra ingent, de la qual aquest 2020 ha enregistrat 6 sonates, i en un encàrrec recent per escriure un concert per a dues guitarres i orquestra. També col·labora amb la mezzosoprano Marisa Martins, vinculada a la Floresta.