MEMÒRIA HISTÒRICA
- Redacció / El Soleràs , La Granadella

Les jornades de memòria històrica de la Granadella i el Soleràs seran el 2 i 3 de gener

En aquesta edició, amb part del programa en format virtual, es posa l’èmfasi en l’escola catalana. És el tercer any que els dos municipis ho fan conjuntament.

Recreació d'una edició anterior de les jornades. (foto: Xavi Minguella)

En lloc de fer-se, com cada any, a finals de desembre, les jornades de recuperació de la memòria històrica de la Granadella i el Soleràs es faran finalment aquest cap de setmana que ve, els dies 2 i 3 de gener.

Dijous 31, l’alcaldessa Elena Llauradó i l’alcalde Jordi Sarlé faran la presentació virtual d’uns actes que també hauran de ser, alguns, retransmesos per Internet. És el cas de la taula rodona “Què en va ser de l’escola catalana?”, que es farà el dissabte a les 6 de la tarda i comptarà amb les intervencions de la historiadora Antonieta Jarne, del mestre jubilat i responsable d’Ensenyament a la UGT de Lleida Javier Giménez i de l’educador social i periodista Albert Font-Tarrés. Per inscriure’s a la taula rodona cal fer-ho en aquest enllaç.

Prèviament, al matí, hi haurà visites guiades a l’església, a les antigues escoles de la Granadella i a l’exposició “D¡un temps, d’un compromís”, de FETE-UGT. En aquest cas, les visites es faran en grups de màxim 10 persones i amb inscripció prèvia.

Fosses al Soleràs
El diumenge, els actes es traslladen al Soleràs, on durant el matí hi haurà una exposició de cartells referents a les fosses de la Guerra Civil i la projecció d’un vídeo sobre les investigacions prèvies a les excavacions. L’accés també serà limitat a l’aforament que permeti la normativa.

Les jornades de memòria històrica van néixer a la Granadella l’any 2013, centrades sobretot en la commemoració dels bombardejos que va patir la població, una de les més castigades de la comarca durant la Guerra Civil. L’any 2018 s’hi va afegir el municipi del Soleràs, on poc abans s’havia treballat en la major fossa comuna excavada fins ara a Catalunya. Aquest, per tant, és el tercer any consecutiu que els dos municipis fan les jornades conjuntament.