CLIMATOLOGIA
- Redacció

Comença una segona tongada de neu que podria ser tant o més important que la primera

A diferència d'altres indrets del país, a les Garrigues no ha augmentat la cota i la neu que cau des d'aquesta tarda podria deixar 8-10cm més.

Maials aquest matí. (foto: Ajuntament)

Tot i que la nevada d’aquesta matinada i matí de dissabte ha sigut important i generalitzada a tota la comarca, segurament no ha assolit encara el màxim d’intensitat. Tal com estava previst, al migdia hi ha hagut algunes parades de la precipitació, però la neu que ha tornat a caure a primera hora de la tarda comença a agafar i “és probable que ho vagi fent fins a la mitjanit o matinada i que se sumin uns 8-10 centímetres més de gruix, segons el punt, als que encara queden actualment”, explica Joan Maria Morlans, entès en la matèria i col·laborador de SomGarrigues.


Serra del Timorell, a Castelldans. (foto: E.B.)

El Servei Meteorològic de Catalunya també apunta que, per aquesta tarda de dissabte, la neu que cau a l'interior del terç sud del país rondarà els 200 metres. “Si la cota hagués pujat més, hauria precipitat pluja, però si no ho ha fet ara ja no ho farà”, afegeix Morlans. Aquesta segona tongada seria també generalitzada, ara potser més intensa a la franja propera a la Segarra, i podria fer que a zones poc altes de la comarca, com la seva capital, les Borges Blanques, demà s’aixequés el dia amb uns 15 cm de neu acumulats. Aquesta és la nevada més important a la zona des de l’any 2010, de moment.

A nivell d’incidències, al tall de la carretera C-12 d’aquest matí i l’obligació de portar cadenes als vehicles a la resta de vies de la comarca, s’hi afegeix la interrupció de la circulació de trens de la línia que passa per les Garrigues entre la Plana-Picamoixons i Lleida. Les condicions climatològiques també impedeixen que avui es faci la recollida selectiva d’escombraries del Consell Comarcal del Segrià.


Vista del Cogul. (foto: Ajuntament)


Les Borges Blanques. (foto: M.A.)


La Pobla de Cérvoles. (foto: T.E.)