CARRETERES, EDUCACIÓ
- Redacció

La comarca va recuperant lentament la normalitat però les conseqüències del temporal de neu encara fan la guitza

De les escoles que ahir no van obrir, només la de Juncosa s'ha mantingut avui tancada. Demà es recuperarà el transport escolar als pobles de les Garrigues Altes i el Vilosell però els alumnes de la Pobla de Cérvoles i el Cogul hauran d'esperar.

L'escola de Juncosa s'ha mantingut tancada durant el dia d'avui. FOTO: SG

Després del col·lapse que van viure les Garrigues durant el cap de setmana a conseqüència del temporal de neu, durant el dia d'avui ja s'ha anat recuperant certa normalitat als pobles més afectats. Les carreteres que es mantenien tallades ja estan obertes al trànsit, però es reclama molta precaució a l'hora de circular-hi. Pel que fa als centres educatius, només l'escola de Juncosa s'ha mantingut tancada. Demà recuperaran el servei de transport escolar els pobles de les Garrigues Altes i el Vilosell, per contra, els alumnes de la Pobla de Cérvoles i el Cogul hauran d'esperar, com a mínim, fins dijous.

Les brigades i els voluntaris han seguit retirant la neu dels carrers i vies dels municipis mentre que les màquines llevaneus han anat actuant en les diferents carreteres. De fet, ahir al vespre ja es va restablir el trànsit a les vies que es mantenien tallades des de dissabte, la C-230a entre Sarroca i Llardecans, l'LP-7013 al Vilosell, l'LV-7011 entre l'Albagés i Juncosa i l'LV-7021 entre Artesa de Lleida i Aspa. Tot i que ja s'hi pot circular, les administracions demanen molta precaució a l'hora de transitar-hi, ja que, per l'efecte de les baixes temperatures, s'hi poden formar plaques de gel.

Pel que fa als centres educatius, de la dotzena d'escoles i instituts que ahir no van obrir avui només ha restat tancada l'escola de Juncosa. En altres centres, com és el cas de l'escola de Cervià, s'ha decidit retardar l'entrada una hora, per evitar les vies glaçades. Per altra banda, es preveu que per demà, segons fonts del Consell, ja es pugui recuperar el servei de transport escolar per a tots els alumnes dels pobles de les Garrigues Altes i també del Vilosell, encara que hi haurà modificacions als recorreguts tradicionals per evitar les vies amb més perill de glaçades. Per tant, els alumnes de l'institut de la Granadella, els de les escoles de Juncosa i el Soleràs i els del Vilosell que van als centres de les Borges Blanques i l'Albi podran començar, amb dos dies de retard, el segon trimestre del curs. Pel que fa als alumnes de la Pobla de Cérvoles i el Cogul, demà encara no hi haurà transport. L'estat de les vies que comuniquen aquests pobles amb les Borges Blanques encara preocupen, ja que o bé no s'ha pogut retirar totalment la neu o s'espera que entre aquesta tarda i demà s'hi apliqui més sal o potassa.

Per últim, les tres línies de transport regular que són de competència delegada al Consell Comarcal (les Borges-Juncosa, les Borges-la Pobla de Cérvoles i Torrebesses-Bovera) l’ens comarcal està pendent d'avaluar l'estat de les vies i les previsions meteorològiques per demà per tal de reactivar-les o no.