AGRICULTURA
- ACN/Redacció

JARC també demana la reunió urgent de la Taula de l'Oli per definir les ajudes directes als afectats pel temporal

El sindicat calcula que la producció baixarà entre un 35% i un 45% la pròxima campanya per la pèrdua de branques productives.

Imatge d'uns olivers afectats per la nevada el dissabte

Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) demana celeritat per gestionar la compensació dels danys provocats pel temporal Filomena a les comarques del catalanes afectades. L'organització considera que el Departament d'Agricultura ha d'actuar amb major rapidesa a l'hora de valorar els danys en situacions excepcionals perquè, en la seva opinió, aquest retard paralitza la feina dels agricultors durant dies. JARC calcula que la producció baixarà entre un 35% i un 45% la pròxima campanya per la pèrdua de branques productives. L'entitat recorda que al febrer, un cop finalitzada la collita, s'hauria de començar a podar per preparar els arbres, i que aquest retard podria traslladar-se també a aquestes tasques. 

JARC ja ha sol·licitat la convocatòria de la Taula Sectorial de l'Olivera, tal i com també han reclamat el sindicat Unió de Pagesos i les DOP d’olis catalanes, amb el propòsit de demanar que s'atorguin ajuts directes per als afectats pel temporal Filomena. L'organització agrària demana que es dissenyin mesures econòmiques de suport, similars a les que es van crear per compensar els danys del temporal Glòria. 

El procés per valorar el grau d'afectació dels cultius per part del Departament d'Agricultura, ha estat, segons les entitats, "lent i incomplet". Remarquen que mentre que vuit comunitats ja havien fet un càlcul de les destrosses de les nevades del 9 i 10 de gener i eren declarades zones catastròfiques el 19 de gener, la Generalitat va fer la seva primera valoració parcial tres dies després. 

L'entitat agrària considera que el Departament d'Agricultura hauria d'haver contrastat les seves estimacions amb el sector. Segons JARC, des d’Agricultura han fixat en més de 46.383 hectàrees les afectacions en el cultiu d'olivera a Catalunya a causa del temporal Filomena, 34.633 a la zona de Lleida, 8.750 a les Terres de l'Ebre i 3.000 al Camp de Tarragona.