CORONAVIRUS, SALUT
- Redacció

Es desinfla, progressivament, el gran esclat de Covid que hi va haver al gener a la comarca

No obstant això, han sorgit brots considerables a municipis com la Granadella o Juncosa. Actualment queden quatre grups escolars confinats.

(foto: Col·legi d'Infermeria de Lleida)

La comarca va deixant enrere la situació crítica que va viure al mes de gener, quan el nombre de contagis de Covid es va disparar de tal manera que va ser el moment de màxima acumulació de nous casos positius de tota la pandèmia, amb un pic de prop de 300, la meitat dels quals concentrats a les Borges Blanques. En els darrers dies, el ritme de contagi ha anat baixant a la majoria de municipis, tot i que continua elevat. A la capital garriguenca, dels 145 que hi va haver entre el dia de Reis i el 19 de gener, s’ha passat a 40 la quinzena següent.

També ha baixat a Juneda, Arbeca, Torregrossa, Vinaixa i altres pobles amb menor incidència però, en canvi, han sorgit nous brots a la Granadella i a Juncosa, que en les últimes dues setmanes han registrat 15 i 11 casos, respectivament. A nivell de centres educatius, així com uns dies enrere hi havia hagut quasi una quinzena de classes confinades, actualment en queden tres al col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges, dues al Joan XXIII i una a l’escola de Torrebesses. L’institut Josep Vallverdú, que havia tingut fins a 10 grups confinats simultàniament, ha tornat aquesta setmana a la normalitat.

Malgrat la millora general, la situació continua sent delicada. Només a la comarca administrativa consten 11 persones ingressades en centres hospitalaris. Tot i que avui el Procicat ha anunciat un cert alleujament de mesures a partir del dilluns, a les Borges, Juneda i Arbeca continuen vigents restriccions específiques com el tancament d’equipaments municipals. Aquestes s’emmarquen en les comissions de seguiment que s’han creat entre Departament de Salut, Àrees Bàsiques de Salut i ajuntaments a aquells pobles amb una incidència elevada de Covid. De moment, a Ponent s’han creat 12 comissions, tres de les quals són a les Borges, Juneda i Arbeca, que compten també amb el suport de la Creu Roja per fer sensibilització a peu de carrer. A Torregrossa, tot i que de moment no s’hi ha arribat a crear una comissió de seguiment, Creu Roja hi ha començat aquesta setmana una campanya de conscienciació i el repartiment de mascaretes, tal com ja va fer fa uns dies a les Borges.

Mentre, la vacunació a usuaris i personal sanitari i de residències continua, i de les 494 persones que van rebre la primera dosi a la comarca administrativa, 343 ja han rebut també la segona.