- Redacció / El Vilosell

Els nou aerogeneradors projectats entre el Vilosell, Vinaixa i Vallclara no es faran

La Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat declara que l'emplaçament triat no és viable, ja que està dins l'àrea crítica de fauna protegida.

En vermell, els molins descartats. En groc, els pendents d'avaluació.

Si dimarts es coneixia que la central eòlica les Guàrdies, projectada al terme de l’Albi per part de l’empresari aragonès Fernando Samper, no podria tirar endavant, ara s’ha fet públic que la sessió de la Ponència d’Energies Renovables celebrada el passat 8 de febrer tampoc va donar el vistiplau a un altre projecte proper, el de Coll de Targa, que pretenia construir nou molins entre els termes del Vilosell, Vinaixa i Vallclara. De fet, la mateixa Ponència explica que les Guàrdies i Coll de Targa formen part d’un conjunt de tres parcs eòlics, junt amb l’anomenat els Gorgs. Tots tres els promou la mateixa empresa, tots tres tenen característiques similars, amb aparells de 5,5 MW de potència, i tots tres compartirien subestació transformadora i infraestructures d'evacuació.

En el cas de Coll de Targa, la Ponència recorda que el projecte afecta fauna amenaçada, en concret una parella d’àligues daurades que habiten a la zona de Vilanova de Prades) i una parella d’àligues cuabarrades de la zona de Farena, de totes les quals hi ha radioseguiment fet. Pel que fa a l'àliga daurada, tot el parc eòlic estaria dins l’espai vital i quatre dels nou aerogeneradors estarien dins l’àrea considerada crítica, i pel que fa a l’àliga cuabarrada, la totalitat del parc seria dins l’espai vital i dins l’àrea crítica. Per això, l’organisme de la Generalitat ha emès un informe desfavorable sobre la viabilitat de l'emplaçament de Coll de Targa. 

Aquests 14 aerogeneradors de les Guàrdies i Coll de Targa són els únics que fins ara s’han descartat a la comarca. Del total de 207 que hi ha projectats, 117 han rebut el vistiplau per iniciar el procés d’implantació i 76 encara han de ser avaluats.  

D’altra banda, l’Ajuntament del Vilosell preveu aprovar aquest divendres la moratòria per modificar el POUM i delimitar, així, les zones aptes i no aptes per a projectes d’energies renovables. Una dotzena de municipis garriguencs s’han proposat fer aquest pas per evitar una massificació descontrolada d’aerogeneradors i centrals fotovoltaiques.