GASTRONOMIA
- Redacció / Bellaguarda

La Mostra de l’Oli i la Tòfona de Bellaguarda també s’adapta al format digital

Té lloc aquest cap de setmana, 27 i 28 de febrer. La primera edició es va fer de forma presencial poc abans que esclatés la Covid.

Una de les activitats de l'edició de l'any passat. (foto: Aj. Bellaguarda)

Bellaguarda ja ho té tot a punt per celebrar una nova edició de la Mostra Gastronòmica de l'Oli i la Tòfona. El certamen tindrà lloc el 27 i 28 de febrer i, degut al context sanitari, s’ha hagut d'adaptar a l'entorn digital. L'Ajuntament continua l'aposta que va iniciar el febrer de l'any passat, poc abans que esclatés la Covid, per promocionar dos productes típics del municipi, l'oli i la tòfona, però ara amb un programa d’actes que inclou vídeos divulgatius que s'emetran dissabte al matí sobre el conreu de la tòfona i la producció d'oli. El diumenge al matí s'emetran receptes de diversos xefs, amb l'oli i la tòfona com a protagonistes i a la tarda s'obrirà el mercat virtual de productes de proximitat, on els productors explicaran com elaboren els productes i on trobar-los. També hi haurà una presentació del joc de taula “El qüestionari” i s'organitzaran visites a l'obrador compartit mitjançant cita prèvia i grups reduïts.

Investigació a Maials
Investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL) han aconseguit produir en 5 anys tòfona negra. L'assaig es porta a terme en una plantació experimental situada a una finca d'1,5 hectàrees que compta amb unes 300 alzines micorrizades propietat de la Diputació de Lleida a Maials, fora de l'àrea de distribució natural de la tòfona a la demarcació de Lleida que comprèn les zones altes de les Garrigues i el Prepirineu. Normalment el fong, que creix al voltant de l'arbre, es comença a produir a partir d'entre vuit i deu anys. En aquest assaig, les primeres tòfones s'han recollit en arbres de només cinc anys. Aquestes primeres produccions obren la porta a introduir el cultiu en zones de reg de la plana de Lleida.