ECONOMIA
- Redacció / Les Borges Blanques

L'Ajuntament de les Borges i la Cambra de Comerç demanen a Empresa que s'impliqui en la reactivació del polígon de Vaca-roja

Són 41 hectàrees de sòl industrial que estan per urbanitzar, anys després que l'empresa a qui es va donar la llicència adquirís els terrenys.

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i els representants de la delegació comarcal de la Cambra de Comerç Enric Vall i Xavier Minguet han demanat al conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, que el departament s’impliqui en la reactivació del polígon industrial de Vaca-roja, que està per urbanitzar, en una visita que aquest ha fet a la població. Mir i els representants de la Cambra han posat de manifest la inexistència de sòl industrial a les Borges, cosa que impossibilita l’arribada de noves empreses o l’ampliació de les existents en un moment en què el potencial de la zona creix notablement per l’alliberament de l’autopista el pròxim 1 de setembre, ja que l’accés a la via es troba a escassos metres, tal com s’explicava en aquest reportatge de SomGarrigues.

L’alcalde de les Borges considera que “més enllà de la promotora privada dels terrenys, les administracions amb capacitat per ajudar també s’han d’implicar en poder tirar endavant un projecte important no sols per les Borges sinó per les Garrigues, en un moment en què la recuperació econòmica és del tot necessària”. Per part de la Generalitat, el conseller Tremosa ha explicat que dona suport al plantejament i que “no pot ser que les Garrigues no tinguin sòl industrial” però ha evitat concretar mesures per desencallar el polígon de Vaca-roja. Sobre una possible compra per part del Govern, el conseller ha dit que “ho ha de valorar l’Incasol”, entitat de dret públic integrada al departament de Territori i Sostenibilitat. En aquest sentit, Tremosa s’ha compromès a traslladar l’assumpte al conseller Damià Calvet.


(imatge: Cambra de Comerç de Lleida)

Quasi 15 anys aturat
El polígon de Vaca-roja és un projecte que fa molts anys que se’n parla. Són 41 hectàrees de superfície pròximes a l’actual polígon les Verdunes, que en té 23. De fet, les dues zones industrials només estarien separades per la carretera C-233 i per això Vaca-roja es concep com una ampliació de l’existent. El projecte arrenca el 2004, quan el govern de Carme Benet –amb Enric Mir com a regidor d’Hisenda i Promoció Econòmica– encarrega a la societat privada Borges Park la construcció del futur polígon. Borges Park la formaven Construccions Riera, Tauricesa i Proinosa, que, un cop requalificats els terrenys rústics com a industrials, van adquirir cap al 2007 el 60% del sòl per iniciar la urbanització. La crisi econòmica que sobrevindria poc després i la implicació de Proinosa en el cas Pretòria deixarien el desenvolupament del projecte en stand-by. Proinosa acabaria canviant de nom i d’objecte empresarial i fent suspensió de pagaments. Des d’aleshores i fins avui, els terrenys de Vaca-roja han continuat sent camps de conreu o erms.

Durant tots aquests anys, la reactivació de Vaca-roja ha estat un dels temes recurrents per part de tots els grups polítics municipals, que ho han incorporat de manera reiterada als respectius programes electorals; per part de la societat promotora, si bé hi ha hagut contactes amb el consistori, de moment no s’han traduït en actuacions visibles sobre el terreny. Les dificultats de finançament, com admetia avui l’alcalde, es presenten com el principal escull per a la reactivació.