CULTURA
- Redacció / Juneda

Laura G. Ortensi i Eduard Escoffet, guanyadors dels premis Joan Duch i Carles Hac Mor

L’acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 27 de març al Teatre Foment de Juneda, en el marc de la celebració de la Nit Poètica 2021.

La periodista i filòloga barcelonina Laura G. Ortensi és la guanyadora del 22è Premi Joan Duch de poesia per a joves escriptors que convoca l’Ajuntament de Juneda. L’obra guanyadora és “Matar la mare”, un conjunt de poemes “plens de contundència, com un gran cop de puny”, diu el jurat dels guardons. “En sobresurt la tensió lingüística, d'un nivell altíssim, i la proximitat a l'oralitat. Es tracta d'un text que juga amb les paraules, amb el so de les paraules i amb una semàntica heretada i una nova semàntica, assalvatjada i rebel. Destil·la frescor i poua en mites antics i mites contemporanis, amb altes dosis d'ironia i mala bava”, afegeix la valoració de l’equip que l’ha escollit com a guanyadora. El premi, dotat amb 1.500 euros, suposa la publicació de l’obra amb l'editorial Fonoll, també de Juneda.

Pel que fa sal premi Carles Hac Mor a plaquettes d'escriptura subversiva, el guanyador de la 5a edició és el poeta barceloní Eduard Escoffet, amb l’obra “Plançó”, que el jurat defineix com “una esplèndida obra poètica i visual que s'inscriu en la via d'experimentació literària, textual i gràfica. S'hi proposa una sintaxi espacial de caràcter visual i sonor propera a la poesia concreta, de la qual Eduard Escoffet és un dels principals experts a Catalunya. S'hi treballen de manera subversiva tots els aspectes del signe gràfic, inclòs el blanc entre mots, lletres i signes; és a dir, s'aprofundeix en els aspectes visuals del text, tant a nivell semàntic com conceptual”. En aquest cas, el premi consisteix en 300 euros i l'edició de l'obra amb l'editorial Fonoll.

20 i 38 obres candidates, respectivament
En aquesta edició s'han presentat al Premi Joan Duch 20 obres inèdites d'autors i autores procedents de tots els Països Catalans, i al Premi Carles Hac Mor s’hi han presentat 38 poemaris.

L’acte d’entrega dels guardons es farà el dissabte 27 de març al vespre, al Teatre Foment de Juneda, i inclourà l’espectacle “He besat la terra humida”, de la companyia CAssigalls, basat en l’obra del poeta Jordi Pàmias, que va ser membre del jurat del Premi Joan Duch durant molts anys i reconegut amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat i el Premi Nacional de Cultura el 2018.