ENERGIES
- Castelldans , El Soleràs , Els Torms , Granyena de les Garrigues , Juncosa , L'Albagés

Endesa iniciarà el mes d'abril la renovació íntegra de la línia Granyena-Puigverd

Es renovaran els 44 quilòmetres de cablejat de mitjana tensió i es substituiran les 320 torres elèctriques. Està previst que s’instal·lin dispositius específics a cada tram per tal d’evitar les incidències de l’avifauna. 

Per tal de canviar les torres s'utilitzarà el concurs d'un helicòpter. FOTO: Arxiu

L'empresa energètica Endesa començarà el proper mes d'abril la renovació íntegra de la línia elèctrica que uneix Puigverd de Lleida amb Granyena de les Garrigues. La reforma beneficiarà directament els usuaris de fins a sis poblacions garriguenques: Castelldans, l'Albagés, el Soleràs, Granyena, els Torms i Juncosa. Les obres, que es preveu que s'allarguin durant un any, comprenen la renovació dels 44,6 quilòmetres del cablejat de mitjana tensió i de les 320 torres elèctriques que conformen la línia. També s'instal·laran dispositius específics a cada tram per tal d'evitar les incidències de l'avifauna.

L'elèctrica assegura que aquesta renovació, que compta amb un pressupost al voltant d'un milió d'euros, és "la intervenció més rellevant que hi ha hagut a la província de Lleida els darrers anys" i confia que un cop enllestides les obres puguin solucionar-se definitivament els problemes amb el subministrament elèctric, sobretot en forma de microtalls, que afecten des de fa uns anys la zona de les Garrigues Altes. Endesa també ha avançat que el dispositiu per renovar les torres incorporarà un helicòpter, que ajudarà als operaris a traslladar els materials necessaris fins als punts d'instal·lació corresponents "així evitem que grans camions i altres vehicles hagin de travessar els cultius i, per tant, ajudem que l'impacte de les obres per als pagesos sigui el mínim possible" expliquen fonts d'Endesa.

Aquesta renovació de la línia ja es va posar sobre la taula a mitjans de març de l'any passat, quan el responsable de Distribució d'Endesa a Lleida, José Moreno, va reunir-se a les Borges Blanques amb els alcaldes dels pobles més afectats pels microtalls. De llavors ençà, l'elèctrica va posar en marxa totes les sol·licituds de permisos corresponents, segons Endesa un procés "lent i feixuc, i més en temps de pandèmia", però ara, un cop recopilada la documentació necessària, ja s'ha donat llum verda a l'inici de les obres.